Иво Босилков магистрирал во областа на политичката комуникација на Универзитетот во Амстердам, како дел од програмата Еразмус мундус за новинарство, медиуми и глобализација. Тој е дипломиран комуниколог на Универзитетот на Југоисточна Европа. Работел како новинар во информативната редакција на телевизија Канал 5 и бил уредник на спортската редакција. Теми на негов интерес се евроинтеграциите, јавното мислење, меѓународните односи, и секако, спортот.

Популистичката дискредитација на Катица Јанева

м-р Иво Босилков

ivo bosilkov2Катица Јанева не треба да се однесува како популист за да го оствари она за што е доведена - враќање на владеењето на правото и декриминализација на институциите. ВМРО-ДПМНЕ сака да ја претстави Катица како политички лидер за да се повика на етаблираната популистичка шема за дискредитација, но таа не е тоа. Катица Јанева не е избрана на избори и нема потреба од симпатиите на јавноста. Специјалното обвинителство не одговара пред народот, туку пред законот. А таму, за разлика од процесот на формирање на јавно мислење, телевизиските спектакли не се никаков фактор.

Прочитај
6919 Кликови
0 Коментари

Патот од груевизмот до консолидирана демократија го открива теоријата на рационален избор

м-р Иво Босилков

ivo bosilkovНикола Груевски може да биде критикуван за многу работи. Меѓутоа за една работа, де факто шефот на македонската држава не може да биде критикуван, а тоа е неговата рационалност. Никола Груевски е исклучително рационален политички актер. Ако не би бил, немаше да фигурира повеќе од една деценија како најмоќен човек во Македонија.

 

Recent Comments
Guest — Political Scientist
Ne e tocno. Kolacot na drzavni pari vo vkupniot budzet koj Sitel, Kanal 5 i Alfa go pravat od marketing ne stignuvase ni do pola (... Read More
Среда, 27 Април 2016 7:07 PM
Guest — Хорхе
До political scientist, поентата на авторот е дека universal suffrage не значи автоматски и демократија, постојат и други моменти ... Read More
Среда, 27 Април 2016 2:02 PM
Guest — Political Scientist
Ima dva problemi so argumentacijata, i dvata proizleguvaat od neobjektivnost:1. I pokraj akademskata pozadina, se cini deka pokazu... Read More
Вторник, 26 Април 2016 6:06 PM
Прочитај
5135 Кликови
6 Коментари

Кога стравот е подобар од гневот: како медиумите ги претвораат мигрантите во опасни терористи

м-р Иво Босилков

ivo bosilkovВо последните месеци мигрантската криза најпрвин го разниша европското единство и ги доведе во прашање вредностите на толеранцијата, мултикултурноста и солидарноста како основа на европскиот проект, а по крвавите напади на Исламската држава во Париз, преку ноќ ги претвори мигрантите во потенцијални терористи во очите на јавното мислење. Безбедносниот аспект настрана, кризата е тест за политичката зрелост и демократскиот капацитет на европските, но и на македонските граѓани, кои за да бидат дел од решението, ќе мора да научат правилно да ги канализираат своите емоции.

Прочитај
3166 Кликови
0 Коментари
Поддржано од:       Имплементирано од:       Проект: