fbpx
 
 

Тест за јавен интерес

  14 klientelizam
     
     
     
     
     
     
     
 • Што е јавен интерес во новинарството? +

  Кога решаваат дали ќе пишуваат на одредена тема, новинарите имаат обврска да утврдат дали постои јавен интерес за неа. Со други зборови, за секоја тема е важно новинарите да применат тест за јавен интерес. За најголемиот број теми и прашања вообичаено е јасно што е во интерес на јавноста, а што не е, но постојат некои теми кои се повеќе комплицирани, особено кога станува збор за приватноста или за моќта.

  Институтот за комуникациски студии изработи Прирачник за јавен интерес во новинарството, во кој што се објаснети основните принципи и стандарди во оваа професија.

 • Професионални дилеми и искушенија +

  Ставете се во улога на новинар или уредник, истражувајќи ги 14-те тестови за јавен интерес во новинарството кои ќе ве доведат во ситуација да трагате во професионалните принципи и стандарди во новинарството. Тестовите се интерактивни и содржат секојдневни дилеми и искушенија на новинарите.

 • Верзија на албански јазик +

 • 1
 • Блогирај +

  Приклучете се кон тимот соработници и предложете тема или испратeте текст, со Ваша фотографија и куса биографија на info@iks.edu.mk.Повеќе

 • Насоки +

  Текстовите треба да имаат помеѓу 900 и 1300 зборови и да бидат напишани во куси пасуси, во разбирлив и неформален стил. Повеќе

 • Преземи +

  Содржината на блогот е слободна за споделување и читателите можат да оставаат разумни и конструктивни коментари на блоговите. Повеќе

 • 1