DSC 02462

Популарноста на социјалните медиуми не е значи и влијателност. Влијателноста подразбира да се предизвика промена кај публиката преку онлајн комуникација, секако со фокус на активностите и содржините на организацијата. Ова беше темата на работилницата „Правење влијание преку блогирање“, која Институтот за комуникациски студии ја организираше за претставници на граѓански организации.

DSC 00161

Претставници на граѓански организации и новинари се обучуваа како да пристапат кон пошироката публика и да влијаат врз јавната дебата за теми од јавен интерес на работилницата за академско блогирање што ја организираше Институтот за комуникациски студии.

konf11

Група експерти и граѓански организации, меѓу кои и Институтот за комуникациски студии ИКС подготвија Предлог за итни демократски реформи кои имаат цел да ги вратат демократските стандарди и вредности во Македонија, враќајќи ја така и довербата на граѓаните во клучните државни институции.

Privatnost i javniot interes 001

Околу 50 претставници на медиумите, невладините организации, академската заедница и јавната администрација учествуваа на дебатата „Приватност, информирање и јавниот интерес: правото на приватност наспроти правото на јавноста да знае“. Тие дискутираа за различните гледишта околу законското уредување на различните аспекти и заштитата на правото на приватност од една, и правото на информирање и на јавноста да знае, од друга страна.

Privatnost i javniot interes 001

Ве покануваме на дебата на која ќе биде презентиран документот за јавна политика „Приватност, информирање, и јавниот интерес: Правото на приватност наспроти правото на јавноста да знае“. Дебатата ќе се одржи на 24-ти март (четврток) во хотел „Холидеј Ин“ (сала Милениум 2), со почеток во 10:00 часот.

priracnik 15 03 2016

Институтот за комуникациски студии го промовираше Прирачникот за јавен интерес во новинарството, во којшто се сублимирани општоприфатените вредности, принципи, професионални стандарди и практики во новинарството.

Институтот за комуникациски студии Ве поканува на промоција на Прирачникот за јавен интерес во новинарството којaшто ќе се одржи на 15-ти март 2016 г., во ЕУ Инфо-центарот во Скопје од 11-13 часот.

debata mediumi 28 02 2016

Медиумите не ја извршуваат својата основна функција – да бидат коректори на власта и балансирано да ја информираат публиката, посочија новинарите и учесниците на настанот. Медиумите во Македонија се заложници на политичките и бизнис интересите на нивните сопственици, а новинарството е само алатка за остварување на тие интереси.

debata 23 02 2016

На дебатата „Медиумите во Македонија: заштитници на јавноста или заложници на политичките интереси“ учествуваа околу 50 медиумски професионалци, новинари, претставници на невладините организации, академската заедница и јавната администрација. На дебатата беше презентиран документот за јавна политика кој нуди систематско разбирање и споредбена анализа на начинот на кој медиумите го штитат јавниот интерес во Република Македонија. Учесниците потоа дискутираа како и дали Јавниот сервис МРТВ и приватните медиуми во Македонија го штитат јавниот интерес и беа претставени меѓународни искуства и предизвици. Дебатата се одржа во рамки на проектот „Изразување на јавниот интерес: зголемување на моќта на медиумите и граѓаните во штитењето на јавните политики во Македонија“, имплементиран од ИКС, а поддржан од Британската амбасада во Скопје.

mediumite javniot interes

Ве покануваме на дебата на која ќе биде презентиран документот за јавна политика „Медиумите во Македонија: заштитници на јавноста или заложници на политичките интереси“. Дебатата ќе се одржи на 23-ти февруари (вторник) во хотел „Холидеј Ин“ (сала Милениум 2), со почеток во 10:00 часот.

Поддржано од:       Имплементирано од:       Проект: