sudovi

Околу 60 претставници на судството, адвокатурата, медиумите, невладините организации, академската заедница и јавната администрација учествуваа на дебатата „Судовите: чувари на јавниот интерес или на поединечни интереси“. Тие дискутираа за различните гледишта за тоа која е улогата на судиите во македонскиот правен систем, како судиите (не) оддолеваат на разни притисоци и кои предизвици им претстојат на судството и на специјалното јавно обвинителство во наредниот период.

sudovi konferencija

Судиите не постапуваат конзистентно во случаи од јавен интерес, и го чуваат угледот на неколку функционери наместо јавниот интерес. Бројот на квалитетни судии константно се намалува. Македонија има инфлација на судии, но истовремено и многу бавна, но и скапа правда. Ова се само некои од заклучоците од дебатата „Судовите: чувари на јавниот интерес или на поединечни интереси“, на којашто учествуваа околу 60 претставници на судството, адвокатурата, медиумите, невладините организации, академската заедница и јавната администрација.

Sudovi i Javen interes 001

Ве покануваме на дебатата на која ќе биде презентиран документот за јавна политика „Судовите: чувари на јавниот интерес или на поединечни интереси“. Дебатата ќе се одржи на 18-ти декември (петок) во хотел „Холидеј Ин“ (сала Милениум 2), со почеток во 10:00 часот.

oven i vasik

Начинот на кој се води една држава одредува и какви медиуми ќе има. Политичарите треба да покажат волја да создадат услови со кои ќе го поддржат новинарството, правото на критика. Новинарите пак треба да се солидаризираат, а не да почнат да издаваат лиценци за новинари, тоа е ужасна идеја, вели американскиот професор по новинарство, Џон Овен. Во моментов раководи со Фронтлајн во Лондон, а во својата богата кариера бил уредник во канадски Си-Би-Ес, Ал Џезеира, прв човек на Фридом форум за Европа, а деновиве во Скопје разговараше со новинарите и сопствениците на медиуми за промените во медиумскиот простор за кои во моментов преговаарт политчарите.

blogiranje

Уредувачкиот одбор на ResPublica ги објави темите за месец декември на кои експерти, професори, истражувачи, активисти, медиумски професионалци, студенти, јавни службеници и други заинтересирани можат да пишуваат академски блогови.

rabotilnica 11 20151

Институтот за комуницикациски студии (ИКС)  во ноември и декември организираше четири работни средби со претставници на различни медиуми во Македонија со цел да се утврди дали и на кој начин во редакциите се практикува новинарство од јавен интерес. Циклусот работилници таргетираше различни медиуми и професионалци: со уредници и сопственици на локални и регионални медиуми, онлајн страници кои продуцираат вести, главни и одговорни уредници на печатени и електронски медиуми и медимски сопственици. Одговорите од новинарите, уредниците и сопствениците на медиуми ќе бидат основа за Насоките за новинарство од јавен интерес, вклучувајќи го прв пат и тестот за новинарство од јавен интерес, кои што ИКС ќе ги креира во 2016 година.

rabotilnica 11 2015

Институтот за комуницикациски студии (ИКС) во октомври и ноември организираше четири работни средби со претставници на различни медиуми во Македонија со цел да се утврди дали и на кој начин во редакциите се практикува новинарство од јавен интерес. На средбите се разговараше дали медиумите имаат свои интерни новинарски кодекси или насоки за продуцирање медиумски содржини, начините на кои се носат одлуки во редакцијата кои содржини ќе бидат публикувани, на кое место, потоа дали се прави разлика меѓу јавен, државен и национален интерес, колку е познат концептот за тестот за јавен интерес и сл.

predavanje vs

Уредувачкиот одбор на ResPublica ги објави темите за месец ноември на кои експерти, професори, граѓански активисти, медиумски професионалци, студенти и други заинтересирани можат да пишуваат академски блогови.

konfer cam1

Институтот за комуникациски студии (ИКС) организира работилница со претставници на локални и регионални медиуми во Македонија која ќе се одржи в петок, 30 октомври 2015 година од 11 до 14 часот во просториите на ИКС. Целта на оваа работилница е да се утврди дали во медиумите во Македонија постои новинарство од јавен интерес и ако постои, кои се практиките и начините на кои тоа се манифестира и применува. Работилницата ќе биде во форма на дискусија која ќе ја модерираат предавачи на Институтот. Мислењата и ставовите на учесниците ќе бидат анонимни.

konferencija

Околу 80 претставници на медиумите, невладините организации, академскиот сектор и јавната администрација учествуваа на конференцијата „Деконструирање на концептот на јавен интерес во Република Македонија: (зло)употреба во име на граѓаните“.

Поддржано од:       Имплементирано од:       Проект: