fbpx
 • Јавните простори станаа неподносливи за живеење

  Јавните простори станаа неподносливи за живеење

  Сеад Хаџиќ - Сецко, музичар Повеќе
 • На Косово и на Македонија очајно им е потребен позитивен сигнал од ЕУ

  На Косово и на Македонија очајно им е потребен позитивен сигнал од ЕУ

  м-р Сабин Селими и м-р Надире Латифи Повеќе
 • Ставање крај на сексуалното насилство за време на војни

  Ставање крај на сексуалното насилство за време на војни

  Јулијан Вухерпених и Анита Годес Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Подкаст
 • Алатки

Поголемо вклучување на младите во високото образование за да се обезбеди квалификациона структура на населението споредлива со земјите од ЕУ.

проф. д-р Ненад Новковски

Демотивирани сме, маргинализирани и се` помалку етаблирани во воспитно-образовниот систем. Сепак, да не заборавиме на децата.

Елизабета Секирарска

На патот кон напредокот, човекот, користејќи ги научните достигнувања и применетата технологија, значајно го девастираше живото(т), а со тоа и неговата основа, природата.

вон. проф. д-р Дејан Донев
Јавните простори станаа неподносливи за живеење
Не постои континуитет во институциите
Имаме ниско ниво на писменост и општа култура
Што ни донесе 2018?
Дали политичарите и медиумите им пласираат привидна вистина на граѓаните?
Како до одговорно градење?
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.
Shetësimi nuk është nëse BE-ja dështon në krijimin e vendeve fuksionale dhe të qëndrueshme, por nëse angazhimi i BE-së në rajon çon në humbjen e kredibilitetit të saj si aktor ndërkombëtar dhe dështimin e Politikës së Përbashkët të BE-së për Punët e Jashtme dhe Sigurisë.
Stalno ponavljanje reči „lažeš, lažeš“ ne dajući novinaru mogućnost da demantuje nešto takvo, pokazuje rizik i napade, koji su u porastu, politike prema novinarstvu i pravilnom izveštavanju.
 

Јавниот долг на РМ изнесува околу 4 милијарди и 830 милиони евра. Од крајот на 2010 година до денес, тој растел за 1,3 милиони евра дневно, 54 илјади евра на час или 16 евра во секунда. Иако Република Македонија засега ги надмирува своите обврски за враќањето на јавниот долг, патеката по која се движи е неодржлива. Важно е и како Владата ги троши и управува парите, а во тој дел бележи пад во транспарентноста. Наредната влада мора да биде потранспарентна и да ги преиспита стратешките цели на буџетските корисници. Приоритетите за трошењата од јавниот долг и за идниот развој треба да се определат заедно со синдикатите, работодавачите и граѓанскиот сектор. ResPublica видео подкаст со Марјан Николов од Центарот за економски анализи и Ангел Димитров од Организацијата на работодавачи на Македонија.