fbpx
 • Јавните простори станаа неподносливи за живеење

  Јавните простори станаа неподносливи за живеење

  Сеад Хаџиќ - Сецко, музичар Повеќе
 • На Косово и на Македонија очајно им е потребен позитивен сигнал од ЕУ

  На Косово и на Македонија очајно им е потребен позитивен сигнал од ЕУ

  м-р Сабин Селими и м-р Надире Латифи Повеќе
 • Ставање крај на сексуалното насилство за време на војни

  Ставање крај на сексуалното насилство за време на војни

  Јулијан Вухерпених и Анита Годес Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Подкаст
 • Алатки

Поголемо вклучување на младите во високото образование за да се обезбеди квалификациона структура на населението споредлива со земјите од ЕУ.

проф. д-р Ненад Новковски

Демотивирани сме, маргинализирани и се` помалку етаблирани во воспитно-образовниот систем. Сепак, да не заборавиме на децата.

Елизабета Секирарска

На патот кон напредокот, човекот, користејќи ги научните достигнувања и применетата технологија, значајно го девастираше живото(т), а со тоа и неговата основа, природата.

вон. проф. д-р Дејан Донев
Јавните простори станаа неподносливи за живеење
Не постои континуитет во институциите
Имаме ниско ниво на писменост и општа култура
Што ни донесе 2018?
Дали политичарите и медиумите им пласираат привидна вистина на граѓаните?
Како до одговорно градење?
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.
Shetësimi nuk është nëse BE-ja dështon në krijimin e vendeve fuksionale dhe të qëndrueshme, por nëse angazhimi i BE-së në rajon çon në humbjen e kredibilitetit të saj si aktor ndërkombëtar dhe dështimin e Politikës së Përbashkët të BE-së për Punët e Jashtme dhe Sigurisë.
Stalno ponavljanje reči „lažeš, lažeš“ ne dajući novinaru mogućnost da demantuje nešto takvo, pokazuje rizik i napade, koji su u porastu, politike prema novinarstvu i pravilnom izveštavanju.
 

Пред 2021-вата година не ќе бидат доволно созреани условите да се спроведе пописот на населението и домаќинствата. Ова треба да се има предвид кога паралелно со долготрајната политичка криза повторно се појавија барањата за спроведување попис. Овие барања сега имаат главно една политичка цел – да се утврди колку граѓани од албанската националност живеат во Македонија, за потоа статистичките показатели да се употребат во политичката борба. ResPublica видео подкаст со универзитетските професорки Благица Новковска и Шенај Хаџимустафа