fbpx
 • Македонското членство во ЕУ – меѓу желбите и можностите

  Македонското членство во ЕУ – меѓу желбите и можностите

  м-р Ана Блажеска Повеќе
 • Кој треба да одлучи како ќе одлучуваат алгоритмите?

  Кој треба да одлучи како ќе одлучуваат алгоритмите?

  Марк Еспосито, Теренс Це, Џошуа Ентсмингер и Аурели Жан Повеќе
 • И децата страдаат од депресија

  И децата страдаат од депресија

  Ана Филипче и Цеце Рангелова Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки

Регуларноста на овие претседателски избори е позначајно прашање од прашањето кој ќе победи на изборите. Време е Македонија да спроведе такви избори на кои ќе победи кандидатот кој нема да биде оспоруван од никого, кој нема да биде нарекуван „граѓанин“.

проф. д-р Светомир Шкариќ

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот. Тоа е политички тренд во последните години и во најразвиените демократски земји.

Самет Шабани

Жртвите на современото ропство сè уште страдаат. Трговијата со луѓе и нивните органи, принудната работа и проституцијата се злосторства против човештвото.

Марсело Санчез Сорондо (Marcelo Sánchez Sorondo)
Перкс: Квалитетното родителство во раното детство е гарантирана инвестиција и за детето и за општеството
Скопскиот Медицински факултет остана без професорите од детската каридохирургија
Мажите сѐ уште се плашат од способни жени
И децата страдаат од депресија
Активистите против рудникот Иловица најавуваат протести додека „Еуромакс“ не се повлече
И Скопје и Софија стигнаа до критичната точка - граѓаните сакаат квалитетни урбанистички планови
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО. Сепак, Советот на министри на ЕУ на состанокот одржан во јуни 2018 година не постигна едногласност за утврдување датум за почеток на преговорите, туку донесе низа заклучоци во однос на реформите што земјата треба да ги спроведе за евентуално да добие датум во јуни 2019 година.
Me nënshkrimin e Marrëveshjes së Prespës dukej se u mënjanua pengesa e vetme për integrimin e Maqedonisë në UE dhe NATO. Prapëseprapë, Këshilli i ministrave të UE në takimin e mbajtur në qershor të vitit 2018 nuk arriti që me një zë ta fitojë përcaktimin e datës për fillimin e negociatave, por solli një vit pas ratifikimit të Marrëveshjes nga të dyja palët, marrja e datës për negociata bëhet gjithnjë e më e pa sigurt.
Zadnja iskrićenja u međunarodnom poretku prave nejasnu agendu za euroatlanske integracije regiona, koja pretstavlja neophodno potrebni uslov za dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana. Bez obzira što u poslednje vreme su manifestovani poyitivni ynaci, kako što je rešavanje spora oko imena Makedonije, ipak ne znači da je prevaziđen grč u kome se nalazi region.
 

Македонските општини се кревки и не се способни да ги спроведуваат пренесените ингеренции од централната власт, иако постојат мерки и неискористени извори на финансирање. Општините треба потесно да работат со деловниот сектор, а интересот за максимизирање на профитот на бизнисмените да биде во координација со јавниот интерес на локалната заедница. При тоа, треба да се почитува стручната јавност, но и волјата на граѓаните во кој правец ќе се развива општината. За проблемите со кои се соочуваат општините, во ResPublica видео подкаст зборуваат поранешниот градоначалник на Скопје Ристо Пенов и универзитетскиот професор Пеце Недановски.