fbpx
 • И Скопје и Софија стигнаа до критичната точка - граѓаните сакаат квалитетни урбанистички планови

  И Скопје и Софија стигнаа до критичната точка - граѓаните сакаат квалитетни урбанистички планови

  Стефан Лазаревски и Љубо Георгиев Повеќе
 • Наместо политички амбасадори, да испраќаме кариерни дипломати

  Наместо политички амбасадори, да испраќаме кариерни дипломати

  Лазар Поп-Иванов Повеќе
 • Од еколошка држава до соништа за нафта

  Од еколошка држава до соништа за нафта

  Наташа Ковачевиќ Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

м-р Иво Босилков

Капеланската служба и нејзиното воведување во армиските, полициските и други установи, претставува неопходен чекор предвиден и зацртан со сите правни и други човечки норми, познат и признаен од НАТО партнерските инсистуции.

м-р Тимурленк Чековиќ

Во минатото, кандидати за политички функции беа луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

Јан-Вернер Милер (Jan-Werner Mueller)
Мажите сѐ уште се плашат од способни жени
Време е да се разобличат скриените пораки на „Плачеш ко девојче!“, „Издржи, маж си!“
Псевдо политичарите носат вина за нездравото општество
И Скопје и Софија стигнаа до критичната точка - граѓаните сакаат квалитетни урбанистички планови
Антикорупциска ги истражува сите наводи за непотизам
Минималната плата годинава нема да биде над 13.000 денари
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Имајќи на ум дека македонската дипломатска мрежа е составена од релативно мал број (50) амбасади, оваа реалност ни отвора вистинска можност да започнеме со дипломатијата како гранка од јавно политичкиот живот каде професионалните кадри ќе бидат повеќе застапени од политичките
Duke pasur parasysh se rrjeti diplomatik i Maqedonisë përbëhet nga një numër relativisht i vogël (50) ambasadash, ky realitet na hap mundësi të vërtetë të fillojmë me diplomacinë si degë të jetës politike ku kuadrot profesionale do të jenë më të përfaqësuara se ato politike
U eri u kojoj sve napredne zemlje svijeta napuštaju upotrebu fosilnih goriva, mi otvaramo nova nalazišta, nalazimo opravdanje za iscrpljivanje neobnovljivih resursa i aktiviranje globalno najveće prijetnje morskom biodiverzitetu.
 

Во Македонија има три основни столба кои ќе помогнат да се намали загадувањето - намалување на потрошувачката на електрична енергија, користење обновливи извори на енергија и гасификација. Со мерките за енергетска ефикасност и користењето на обновливите извори на енергија, до 2035 година може да се намали загадување кое е еднакво на денешното загадување од РЕК Битола. Дел од приоритетните мерки кои треба да се применат се субвенции за греење кое не загадува, домаќинствата да вградуваат сончеви колектори за производство на струја, проширување на топлификацискиот систем, промена на сообраќајниот режим во Скопје, автобуси на електричен погон и забрана за градежни активности кога загадувањето надминува одредена граница. ResPublica видео подкаст со професорот Константин Димитров од Центарот за енергетска ефикасност и Соња Ристеска од Аналитика тинк тенк.

Веб верзија:

ТВ верзија: