fbpx
 • Легализација на корупцијата во македонскиот јавен сектор?

  Легализација на корупцијата во македонскиот јавен сектор?

  м-р Константин Битраков Повеќе
 • „Патот на свилата“ и „Патот кон ЕУ“: дали некаде се вкрстуваат?

  „Патот на свилата“ и „Патот кон ЕУ“: дали некаде се вкрстуваат?

  м-р Ана Блажеска Повеќе
 • Идни предизвици поврзани со насилниот екстремизам во Западен Балкан

  Идни предизвици поврзани со насилниот екстремизам во Западен Балкан

  м-р Леони Ракаџ (Leonie Rakaj) Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки

Овластувањата на Врховниот суд да издава интерпретативни сфаќања за важни правни прашања, создавани in abstracto, е познат само во правните системи кои се развивале под влијание на советскиот модел, базиран на формализам и централизам.

м-р Емилија Локвенец

Aвторите на Договорот од Преспа имаат современ пристап кон државјанството. Со такво сфаќање на државјанството, македонското општество побрзо ќе се трансформира од мултиетничко во граѓанско општество и посигурно ќе се движи кон ЕУ.

проф. д-р Светомир Шкариќ

Досега се говореше за отворено мешање на Русија во внатрешните работи на Република Македонија, но многу малку се укажуваше какви импликации може тоа да има по безбедноста на РМ.

м-р Тимурленк Чековиќ
Срамно е што Скопје нема концертна сала
Лицата со попреченост не сакаат сожалување
Загадувањето е присутно во сите сегменти на општеството
Новковска: Попис без етничка припадност не е попис
Што ни донесе 2018?
Дали политичарите и медиумите им пласираат привидна вистина на граѓаните?
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Според Законот за вработените во јавниот сектор, службениците можат да примаат подароци во вредност до 3000 денари годишно, што се смета за „пониска вредност“.
Sipas Ligjit për të punësuarit në sektorin publik, nëpunësit mund të pranojnë dhurata deri 3000 denarë në vit, gjë e cila konsiderohet si “vlerë më e ulët”.
Zemlje Zapadnog Balkana su suočene sa novim sigurnosnim izazovom: deradikalizaciju i reintegraciju povratnika. Do 2017. godine, najmanje se 310 odraslih osoba vratilo u region, a procenjuje se da je još 460 – uglavnom žene i dece – ostalo na Bliskom Istoku ili je nestalo sa mape nakon povratka.
 

Клупските и репрезентативните ракометни успеси се магнет за стотици деца кои сонуваат да станат идните Лазаров, Манасков, Миркуловски. Но во ракометните школи нема доволно тренери, а клубовите играат во сали по физичко. Колкав треба да биде буџетот на еден клуб за да стигне до Лигата на шампиони? Легендарниот пикер и спортски директор на Металург, Ванчо Димовски и тренерот на Еурофарм Работник Илија Темелковски го прогнозираат и пласманот на Македонија на Европското првенство во ракомет со помош на најдобриот тренер во светот, Раул Гонзалес.