fbpx
 • Протестите за замена наспроти протестите за промена

  Протестите за замена наспроти протестите за промена

  Здравко Савески Повеќе
 • Како може миграцијата да служи во сечија полза?

  Како може миграцијата да служи во сечија полза?

  д-р Шахидул Хак Повеќе
 • Време е да се вратат медиумите на читателите

  Време е да се вратат медиумите на читателите

  м-р Давор Марко Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки

За државните претпријатија да ја избегнат судбината што ги снајде диносаурусите, тие мора да научат не само да танцуваат валцер со странски партнери, туку и да играат брејкденс, да паѓаат, да стануваат и да се обидуваат да изведат нови потези.

Алиса Амико (Alissa Amico)

Северна Македонија ќе остане уште долго, можеби не пред вратата, но во претсобјето на ЕУ како што е тоа случај со Црна Гора и Србија.

м-р Ана Крстиноска

Со цел да станат дел од Европската унија, самите земји мора прво да имаат мирен и кооперативен политички живот.

Јона Копренцка
Ананиевска: Дискриминацијата почнува со недостигот на литература за слепи лица
Партиските пазарења ја сведоа културата на турбо фолк и турбо поп
Ранко „Буба Мара“: Време е серизно да ги заштитиме шумите
Пратениците упорно бараат дислоцирање на обложувалниците
Архитектите предупредуваат дека „Светот“ на Шилегов ќе донесе сообраќаен хаос
Дали моето дете е зависно од видео игри?
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. И кога ќе се случат протести за промена да не дозволи тие да се изродат до протести за замена, да не се задоволи со поставувањето нови ликови на власт, туку од нив да бара да отидат потаму од декларативното и козметичкото.
Pjekuria e një populli është të dallojë kur protestat për zëvendësim ja shesin si protesta për ndryshim. Dhe, kur të ndodhin protesta për ndryshim të mos lejohet që ato të shndërrohen deri në protesta për ndërrim, për tu mos u lejuar me vendosje të fytyrave të reja në pushtet, por prej tyre të kërkohet që të shkojnë përtej deklaratives dhe kozmetikes.
U eri autoritarizma, političke kontrole nad medijima, vladavine algoritama na društvenim mrežama, u kojima prevladavaju lični interesi i profit, povratak medija građanima i zajednicama postao je prioritet.
 

Регионалната соработка е еден од условите на Европската Унија за државите кои се во процесот на евроинтеграција. Сепак, секогаш на крајот се мери индивидуалниот напредок на секоја земја. Дали ЕУ воведува паралелизам и што е поважно - регионалното или европското поврзување? ResPublica видео подкаст со професорите Тони Дескоски од Правниот факултет и Силвана Мојсовска од Економскиот институт.