fbpx
 • Кризата на претставеност носи закана од екстремна десница, но и можност за ново прогресивно движење

  Кризата на претставеност носи закана од екстремна десница, но и можност за ново прогресивно движење

  м-р Иво Босилков Повеќе
 • И нашата армија и полиција имаат потреба од капелани

  И нашата армија и полиција имаат потреба од капелани

  м-р Тимурленк Чековиќ Повеќе
 • Зошто сè уште е важна слободата на јавно собирање

  Зошто сè уште е важна слободата на јавно собирање

  Јан-Вернер Милер (Jan-Werner Mueller) Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки

Во минатото, кандидати за политички функции беа луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

Сабин Селими (Sabin Selimi)

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

Ана Томовска Мисоска и Катерина Мојанчевска

Предлогот за нов Закон за спречување и заштита од дискриминација ги решава неусогласеностите на претходниот закон со европските стандарди, вклучително и во врска со опсегот на лица кои ги штити и стандардите за Комисијата за дискриминација.

М-р Билјана Котевска
Мажите сѐ уште се плашат од способни жени
Време е да се разобличат скриените пораки на „Плачеш ко девојче!“, „Издржи, маж си!“
Псевдо политичарите носат вина за нездравото општество
Антикорупциска ги истражува сите наводи за непотизам
Минималната плата годинава нема да биде над 13.000 денари
Новковска: Попис без етничка припадност не е попис
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.
Kur dimë se si funksionon kriza e përfaqësimit, mund ta ndërpresim përsëritjen e historisë, e cila këtë herë do të kishte pasur pasoja edhe shumë më të këqija ndaj shoqërisë demokratike.
Danas, kandidati za političke funkcije su ljudi. Sutra, će ovo napraviti inteligentne mašine. I, one mogu i pobeđivaće, onako kako raste nezadovoljstvo građana od ljudskim političara.
 

Какви промени ќе има во матурата и програмата Кембриџ, дали намалувањето на бројот на предметите ќе значи отпуштања од работа на наставници, ќе се инвестира ли во образовната инфраструктура? Заменик-министерот за образование Петар Атанасов признава дека динамиката со која се спроведуваат некои од проектите не е задоволителна, додека пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев обвинува дека апсолутно нема реформи во образованието. ResPublica видео подкаст од средното училиште „Васил Антевски - Дрен“.

Веб верзија

 

ТВ верзија