ТВ АЛФА ајмногу простор посветува на промовирање на проектите и мерките на Владата и на институциите раководени од кадри на владејачката партија, а во повеќе случаи е емитуван претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски како најавува мерки и проекти во име на државата. Меѓу најзастапените теми се и економските процеси, пред се новите странски инвестиции, како и предизборните активности на партиите. Известувањето за овие теми има тон на политички маркетинг и не е во функција на јавниот интерес. Телевизијата редовно изразуваше позитивен однос кон партијата ВМРО-ДПМНЕ, а често имаше негативен однос кон СДСМ. Едностраното известување доминира според позициите на користените извори, бидејќи во само 10 прилози се сретнуваат спротивставени извори.

ИЗВЕШТАЈ - МКД            ЗАКЛУЧОЦИ - МКД           ИНФОГРАФИК-1       ИНФОГРАФИК-2   

alfa tv mk1