fbpx
 • Шпионите кои го предвидоа КОВИД-19

  Шпионите кои го предвидоа КОВИД-19

  Кент Харингтон (Kent Harrington) Повеќе
 • Добредојдовте во „новата нормала“

  Добредојдовте во „новата нормала“

  Сабин Селими Повеќе
 • Игор Џамбазов: Ни претстои тешка борба за враќање на публиката во театарот

  Игор Џамбазов: Ни претстои тешка борба за враќање на публиката во театарот

  Игор Џамбазов Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки

Секоја криза е шанса, а ковид-кризата е шанса каква уште долго нема да имаме. Шанса, да почнеме да градиме праведно, солидарно, хумано општество, кое се грижи за сите свои членови.

Бранимир Јовановиќ

Група од триесет и пет пoранешни пратеници потпишаа барање распуштeното Собрание повторно да се врати на заседание.

проф. д-р Светомир Шкариќ

Со оглед на тоа што кризата со КОВИД-19 ги погодува мажите и жените на различни начини, мерките за нејзино решавање мора да го земат предвид родот.

Ан Линд (Ann Linde) и Аранча Гонзáлез (Arancha González)
Игор Џамбазов: Ни претстои тешка борба за враќање на публиката во театарот
Синоличка Трпкова: Слободата без одговорност и знаење е ропство
Војо Иванов: Пандемијата потврди дека е време за промена на нееколошките навики
Со транспарентност против нечесни игри во време на Ковид 19
Гласно ехо за самоизолација и солидарност во регионот
Децата копираат систем на неказнивност
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
image
Кент Харингтон (Kent Harrington)
image
Ан Линд (Ann Linde) и Аранча Гонзáлез (Arancha González)
Ханс Бергстром (Hans Bergstrom)
Тим Диксон (Tim Dixon) и Матиè Лефевр (Mathieu Lefèvre)
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Кога ќе заврши пандемијата, очекувајте државите да се вратат со поголема власт и поголем легитимитет.
Sapo të përfundojë kriza pandemike, prisni që shteti të kthehet me më shumë fuqi dhe legjitimitet.
Bez obzira koji je motiv nekoga da izađe u javnost sa osetljivim informacijama i tako „dune u pištaljku“, ako se na taj način ostvaruje javni interes, odnosno ukazuje na kršenje zakona, koruptivne radnje i druge društvene anomalije, toj osobi je neophodno pružiti pravnu zaštitu od odmazde i širu podršku javnosti. Samo na taj način možemo da razvijamo kulturu pobune, što uzbunjivanje na određeni način predstavlja, a bez pobune protiv nepravde ne možemo da se nadamo razvoju i očuvanju demokratskih vrednosti.
 

Само 23 отсто од предвидените капитални инвестиции за оваа година се реализирани за осум месеци. Страшно ниско ниво, признава заменикот министер за економија Кире Наумов. Според него, капиталните инвестиции се предимензионираат бидејќи Владата сака да прикаже развоен буџет под притисок на гласачите кои „сакаат да видат здание уште утре“. Благица Петрески од Finance Think смета дека капиталните инвестиции се планираат на нереално остварливо ниво и притоа се опфаќаат секаков тип на инвестиции кои не се секогаш капитални.

Какви промени ќе има во матурата и програмата Кембриџ, дали намалувањето на бројот на предметите ќе значи отпуштања од работа на наставници, ќе се инвестира ли во образовната инфраструктура? Заменик-министерот за образование Петар Атанасов признава дека динамиката со која се спроведуваат некои од проектите не е задоволителна, додека пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев обвинува дека апсолутно нема реформи во образованието. ResPublica видео подкаст од средното училиште „Васил Антевски - Дрен“.

Преку 40 проценти од парите кои се потребни за исплата на пензиите Пензискиот фонд ги обезбедува преку буџетот. Професорот и економист Трајко Славески вели дека најважната и првична причина за дефицитот е преминувањето во приватните пензиски фондови, односно воведувањето на вториот столб. Министерката без ресор Зорица Апостолска најавува дека Владата многу скоро ќе понуди решенија.

Европската Унија инсистира да ги реши балканските спорови токму сега заради економското влијание во Западниот Балкан на држави кои претендираат да станат регионални или светски играчи, контролата над протокот на мигрантите и претпазливоста од увоз на нови конфликти. Оттука, дали во Македонија се создава фама на фаталност за забрзано спроведување на Договорот со Грција или ЕУ ни е неопходна бидејќи политичките елити немаат капацитет сами да ги спроведат реформите?

Дали измените во Законот за минерални суровини, според кој се предвидува исфрлање од употреба на цијанид и сулфурна киселина при рударските процеси, ќе влеат малку надеж кај валандовчани дека можеби ќе се стопира работата на рудникот Казандол. Валандовчани се плашат дека со отворање на рудникот, Валандово ќе го изгуби брендот на еколошки град, а тие ќе го изгубат пазарот за нивните земјоделски производи. За ова било разговарано и со премиерот Заев да се најдат правни норми за да се затвори прашањето. Од најплодната валандовска котлина, во ResPublica видео подкаст разговараме со проф. д-р Борис Таневски, биолог и агорхемичар, екологисти од локалните иницијативи и градоначалникот на Валандово, Перо Костадиновски.