fbpx

Архива

Инклузијата во земјава е поставена на стаклени нозе

05.05.22

Потребна е Национална стратегија за лицата со попреченост која нема да зависи од секој следен министер, нема да зависи од службеник во социјалните...

Турскиот театар е сѐ уште театар без сцена

15.04.22

„Турскиот театар e европски театар, но тоа што немаме своја сцена влијае на репертоарот и несоздавањето навика публиката редовно да доаѓа да нѐ...

Радиото никогаш нема да умре

24.03.22

Доколку сака да опстане класичното радио мора да подлегне на новите формати кои се појавуваат вели долгогодишниот радиоводител Драган Б....

Образованието ја подобрува положбата на жената Ромка

08.03.22

Со добро образование, упорност и професионална работа, се менува целосната слика за една етничка заедница вели Алма Мустафовска-Селимовска,...

Дарко Радуловиќ: Победничкиот менталитет на тимот ги носи трофеите

03.03.22

Вистинските влијанија во кошарката треба да ги имаат луѓето од кошарката, а најмалку оние кои што не се инволвирани во спортот како на пример оние...

За македонскиот јазик нека зборува науката, а не политиката

10.02.22

Денес имаме помалку лекторати за македонски јазик по универзитетите низ светот, отколку во онаа бивша држава, вели професорката Весна Мојсова –...

Јане Спасиќ: Независниот театар е послободен, но и потежок за реализација

28.01.22

Немањето простор е најголем проблем за развојот на нов, различен, алтернативен, театар во земјава, каде што формата на лабораторија ќе биде...

Денис Јанкуловски: Да ја шириме, множиме и делиме љубовта

01.01.22

По 10.000 земени брисеви и илјадници километри низ Скопје, Денис Јанкуловски - Космонаутко од Центарот за јавно здравје посакува во...

Ленче Алексовска – Величковска: Жените сè уште се малубројни во спортот

21.12.21

„Во 2004 година, имавме 2% присуство на жените во сите спортски организации, што е поразителна бројка. Денес таа е покачена на 8%. Ако...

Да си бидеме поддршка, бидејќи сите сме со пречки

02.12.21

Нашите животи се одговорност на нашите семејства, а треба и заедницата да ни помогне и да ни го олесни живеењето во Македонија,...