fbpx

Мојсова: Уште е табу да се даруваат органи од мртов човек

Влог

10.03.20

Прегледи

Минатата година биле направени само три кадаверични трансплантации, односно трансплантација на орган од починат на жив човек. За доктор Маја Мојсова, координатор за трансплантација, органодарителството е сѐ уште тежок процес за семејствата на починатиот. Таа за РесПублика објаснува дека органот значи продолжување на животот на друг човек. Смртта е тешка, но неизбежна, вели Мојсова и ги охрабрува семејствата да размислат дека дел од нивниот близок ќе продолжи да живее.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии