fbpx

Улчар: На македонистиката ѝ се потребни проекти, а не празни политички флоскули

Влог

06.12.19

Прегледи

Професорката Елка Јачева – Улчар од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ за РесПублика вели дека македонскиот јазик не се „негува“ со празни флоскули како што е случај во договорите со Бугарија и Грција, туку со конкретни проекти и буџети. Таа укажува дека македонскиот јазик е единствениот од словенските јазици кој нема електронски корпус, нема етимолошки речник, нема обновена академска граматика, а предупредува дека Институтот ќе остане без подмладок оти нема нови вработувања.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии