fbpx

Минас Бакалчев

Минас Бакалчев е архитект и професор на Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Магистрирал на Универзитетот во Белград во 1991 година, а докторирал на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во 2004 година. Учесник и ко-куратор на Македонскиот национален павилјон на Венециското биенале за кој добил посебно признание со проектот „Град на можни светови” за 2008 година.

Вештачката интелигенција и земјите во развој

Роберт Муга

Габриела Сеилер

Гордон Лафорџ

10.03.23

Последниве месеци можеби ќе се запишат во историјата како моментот кога предиктивната вештачка интелигенција започна масовно да се...

Новата нуклеарна уцена на Путин

Дина Капаева

07.10.22

Нема сомнение дека нуклеарните закани на Владимир Путин мора да се сфатат сериозно. Сепак, ако Западот попушти пред оваа сегашна уцена и му дозволи...

Партиципативниот социјализам на Томас Пикети

Ивана Велковска

31.08.22

Според Пикети, секој граѓанин кој ќе наполни 25 години треба да добие од државата износ кој соодветствува на 60% од просечното богатство по жител. На...

Табула раса или табула скрипта: случајот на Скопје

Минас Бакалчев

23.06.21

Минас Бакалчев Алчноста за максимизирање на површината на градење ја помина „црвената линија“. Градот полека ја сече гранката на која седи....

PAX MACEDONIA

Минас Бакалчев

11.07.18

проф. д-р Минас Бакалчев За да ја разберете културата која ја создала малата скромна црква „Св. Ѓорги“ во Курбиново, секако ќе треба барем да се...

Прозорци со млеко, тегли со ајвар и патики или студентски дом за 21 век?

Минас Бакалчев

06.02.18

проф. д-р Минас Бакалчев После студентскиот дом „Гоце Делчев“ од 1975 речиси немаме авторски примери на овој архитектонски тип, нема критичко...

Да се руши или да се дислоцира не е единствениот избор за „Скопје 2014“

Минас Бакалчев

09.01.18

проф. д-р Минас Бакалчев Дали може да го искористиме тој кичест, наперчен, нагласен слој на „Скопје 2014“ пред да го отфрлиме? Политичкиот и...

Зошто треба да го заштитиме Скопје 2014?

Минас Бакалчев

23.06.17

проф. д-р Минас Бакалчев Скопје 2014 треба да стане продуктивна основа за реконтекстуализација на градот, поттик за критика, развој и за можна...

Надградувајќи ја утопијата

Минас Бакалчев

15.04.16

проф. д-р Минас Бакалчев Ремек-делата на модерната архитектура од блиското минато на Скопје беа „невидливи“, а со тоа предизвикаа потреба од нов...

Последните едносемејни куќи во Скопје

Минас Бакалчев

27.01.16

проф. д-р Минас Бакалчев Куќите во старите маала на Скопје сe вредна информација за една цела епоха и доказ за историската наслоеност. Во тие улички...