phtephki

Пател: Циркуларната економија е клучна за заштита на животната средина

01.06.23

Доколку имаме некои ресурси и материјали кои се веќе во системот, зошто да не ги користиме повторно, вели Џаи Пател, советник за рециклирање на...

Новата берза на електрична енергија само индиректно ќе биде во корист на граѓаните

23.05.23

По пет години подготовки, Македонија ја доби својата берза за електрична енергија. Берзата е дел од Националниот оператор на пазар на електрична...

Да не ја заборавиме пандемијата

Вилиам А. Хаселтин

19.05.23

Бидејќи експертите за јавно здравје и меѓународните организации повеќе не сметаат дека КОВИД-19 претставува непосредна глобална закана,...

Мирјана Лазарова Трајковска: Високо професионални судии заминуваат, бидејќи не можат да го издржат притисокот и од внатре и од надвор

11.05.23

Мирјана Лазарова Трајковска е една од светлите точки во судството, неспорен авторитет која прецизно ги отсликува состојбите во оваа важна...

Пропорционално мнозинство

20.04.23

Дали магијата во изнаоѓањето на вистинскиот изборен модел кој ќе ги претстави верно гласовите и интересите кои постојат во општеството, а притоа...

Арсова: Долго сме во егзистенцијална криза која го нарушува менталното здравје кај сите

14.03.23

Имаме криза на вредности затоа што немаме промоција на фер односи, учење и постигнување  резултати, туку се поттикнува криминалот, односно нема...

Трошановски: Во сегашното политикантство нема место за граѓанинот

02.03.23

Политичката сцена во Македонија е пред „експлозија“, едни влегуваат други излегуваат од власта, а довербата на граѓаните во политичките елити е...

Темнината е зад нас, светлината е пред нас

24.02.23

Признавањето на Македонската православна црква – Охридска архиепископија од страна на Српската православна црква во мај 2022 година донесе...

Челот: Брзата комуникација носи ризик да добиете само празни информации

21.02.23

„Во време кога информацијата е секаде и постојано треба да бидеме најпретпазливи“. Ова е ставот на еден од најактивните експерти за медиумска...