fbpx

Sveto Toevski

Sveto Toevski është student doktorature për lingustikë dhe ka përfunduar masterin për shkenca politike, është analist i pavarur politik dhe studiues shumëvjeçar në gjuhësi dhe në shkencat politike.

Në vend të “shkruaj-fshij Kushtetutën” – Politikë e re për të ardhmen e Maqedonisë dhe BE-së

Sveto Toevski

20.09.23

Përpjekjet për ndryshimin e Kushtetutës së Maqedonisë po dështojnë gjithnjë e më shumë dhe nevojiten hapa për të kapërcyer pozitën e rrugës qorre në të cilën po bie...

A do të stimulojë Asociacioni i komunave serbe në Kosovë iniciativat separatiste në Maqedoni?

Sveto Toevski

15.02.23

Sa më shumë që SHBA insiston në formimin e një asociacioni të komunave me popullatë dominuese serbe në veri të Kosovës, aq më shumë bëhet e rëndësishme çështja e asociacionit të “komunave shqiptare” në...

“Tomosi për autoqefalinë” nga Bartolomeu: Skenar për shkatërrimin e Kishës Ortodokse Maqedonase (KOM)

Sveto Toevski

29.12.21

Sveto Toevski Është e pakuptimtë dhe kundërproduktive të kërkosh nga kushdo që të japë autoqefalinë, të cilën KOM-i e ka në vetvete me trashëgiminë dhe vazhdimin e Arqipeshkvisë së Ohrit, realisht të pashuar.   Në të gjithë shekujt e...

Bankat “notojnë” në para, qytetarët “po mbyten” nga interesi dhe komisionet

Sveto Toevski

07.06.21

Sveto Toevski Sistemi bankar në Maqedoni përbëhet nga 14 banka afariste dhe 3 shtëpi kursimi. Pandemia aktuale nuk po ndikon shumë negativisht në rezultatet e punës së tyre. Qytetarët – klientët reagojnë ashpër në lidhje me interesat (kamatat),...

Ekonomia maqedonase dhe standardi i jetesës së popullsisë janë në prag të kolapsit

Sveto Toevski

26.04.21

Sveto Toevski Ndërmarrjet dhe shumë biznese kanë gjithnjë e më pak fuqi për t’u përballur me masat shtrënguese të brendshme dhe ndikimet e jashtme në ekonomi ndërsa pandemia vazhdon. Zgjidhje nuk është huazimi i ri i huaj, i cili e çon Maqedoninë...

Gjuha dhe letërsia maqedonase – trashëgimi jetësore e Koneski-t

Sveto Toevski

22.03.21

Sveto Toevski Në një kohë kur mohohet ekzistenca e gjuhës dhe identitetit maqedonas, është thelbësore që reformat në Fakultetin Filologjik të kryhen në një mënyrë që të mundësojë dhe inkurajojë ruajtjen, e jo shuarjen e tyre. Në fund të muajit...