fbpx

Blog

Rëndësia e shkrim-leximit AI në luftën kundër dhunës digjitale me bazë gjinore

Prof. Dr. Bobi Badarevski

28.02.24

Kur testova aplikacionin e ri viral të avatarit të AI Lensa, shpresoja të merrja rezultate të ngjashme me disa nga kolegët e mi në MIT Technology...

Të rikthehet dinjiteti i arsimit të lartë

Zenel Miftari

21.08.23

Numri i studentëve në Maqedoni zvogëlohet për 1000 çdo vit! Mungesa e cilësisë në universitete është arsyeja kryesore pse maturantët dëshirojnë të studiojnë jashtë...

Të rinjtë nuk kërkojnë vetëm paga më të larta

Sotir Gabeloski

29.03.23

Të rinjtë po largohen nga Maqedonia, kurse masat e marra për të parandaluar largimin e tyre nuk janë të plota. Shoqëria po ndryshon shumë shpejt dhe institucionet dhe shteti duhet të reagojnë edhe më shpejt për të mbajtur të rinjtë të mos...

Sa jemi analfabetë apo të edukuar për financat

Aleksandar Karatosho

04.05.22

Në nivel kombëtar, jemi dëshmitarë të rënies së vazhdueshme të cilësisë së sistemit arsimor maqedonas, dhe kjo është dëshmuar edhe përmes testimeve ndërkombëtare si PISA, ku tregojmë rezultate shumë nën mesataren, respektivisht në fundin e...

Si duket jeta e një mësuesi në Maqedoni?

Branko Përlja

20.04.22

Duke marrë parasysh se në opinion qarkullojnë zëra të ndryshëm për grevën e mësuesve, publikohen tekste degraduese dhe publiku përgjithësisht ka një qëndrim negativ ndaj mësuesve, andaj duhet sqaruar se cilat janë përgjegjësitë e mësuesve dhe...

Arsimi në botë po transformohet, kurse te ne ka frikë nga ndryshimet

Branko Përlja

21.02.22

Ne duhet të kuptojmë se bota po ndryshon dhe se natyrisht që mund t'i shpërfillim ato ndryshime, por kjo nuk do të na sjellë breza fëmijësh që do të çojnë përpara shoqërinë, por breza nëpunësish të dëgjueshëm që janë mësuar të marrin njohuri...

Arsimi në botë po transformohet, kurse te ne ka frikë nga ndryshimet

Branko Përlja

21.02.22

Ne duhet të kuptojmë se bota po ndryshon dhe se natyrisht që mund t'i shpërfillim ato ndryshime, por kjo nuk do të na sjellë breza fëmijësh që do të çojnë përpara shoqërinë, por breza nëpunësish të dëgjueshëm që janë mësuar të marrin njohuri...

Ambla e vogël dhe mesazhi i madh që ajo transmeton – inkluzioni përballë iluzionit

Ivan Durgutov

14.02.22

Nëse të drejtat e njeriut dhe trajtimi i qytetarëve të margjinalizuar janë një provë e arritjeve civilizuese të një komuniteti të vogël, e vogla në moshë por e madhe në shpirt Ambla, na dëshmoi edhe një herë se si shoqëri dështojmë atëherë kur...

Edukimi për median dhe informacionin (EMI): Antidoti ndaj gënjeshtrave dhe propagandës

Dorentina Hisa

02.02.22

Dorentina Hysa Ekspozimi ynë i vazhdueshëm ndaj informacionit të tepërt krijon bazën që gënjeshtrat të përsëriten mjaft shpesh derisa ato të bëhen të vërteta. E kemi të vështirë të përcaktojmë se çfarë është e vërtetë dhe çfarë jo. Në një...

Nxënës „të rangut të dytë“: Mësimi online me pasoja offline

Branko Përlja

20.09.21

Branko Prlja Kur bëhet fjalë për mësimdhënien e kombinuar, pavarësisht se sa i ndërlikuar është ai “ekuacion”, fëmijët që mësojnë online nuk duhet të harrohen. Ata janë të izoluar nga miqtë dhe shoqëria dhe kanë nevojë për ndihmën e...