fbpx

COVID-19

“Burimet njerëzore” nuk janë një luks, por një domosdoshmëri në kohë pandemie

Сашка Тодоровска

26.01.22

Sashka Todorovska Pas më shumë se një viti, është e qartë se shëndeti mendor i punonjësve është po aq i rëndësishëm sa shëndeti i tyre fizik. Tani më shumë se kurrë, nevojitet një sistem i zhvilluar mirë i menaxhimit të burimeve njerëzore. Si në...

Çfarë (nuk) dimë për variantin Omicron

Харис Бабачиќ

12.01.22

Haris Babaçiq Për momentin, nuk ka asnjë arsye për panik, por duhet t’i qasemi me kujdes rrëfimit se varianti Omicron shkakton një formë të lehtë të KOVID-19 që do të çojë shpejt në fundin e pandemisë. Çdo kopjim i gjenomit SARS-CoV-2 gjatë...

Tre arsye për vaksinimin e detyrueshëm kundër KOVID-19

Кристијан Фидановски

20.12.21

Kristijan Fidanovski Duke pasur parasysh rrezikun nëntëfish më të madh të shtrimit në spital, çdo qytetar i pavaksinuar vullnetarisht duhet të dëmshpërblejë taksapaguesit për dëmin e mundshëm të buxhetit të shtetit nga vendimi i tij për të mos u...

Vdekja e një ideje të madhe: Ngritja dhe rënia e konceptit të individit të lirë

Ридван Пешкопија

19.11.21

Ridvan Peshkopia Dhuna e forcave të rendit kundër qytetarëve australianë, britanikë, italianë dhe përgjithësisht anembanë shoqërive perëndimore vetëm sepse ata vazhdojnë të besojnë te liria individuale, tregon se vetë ideja e lirisë individuale tashmë...

Në pritje të shkopit magjik

Ивор Фука

29.10.21

Ivor Fuka Në spital takojmë Aleksandrin, një pacient 53-vjeçar. Ai tregon hapur para kamerës se i kanë zbuluar mpiksje të mëdha në mushkëri dhe se tani mjekët nuk po e nxjerrin nga shtrati në repartin respirator. Para kësaj, ai thotë se nuk ka pasur...

Video-lojërat si një kurë për shëndetin optimal mendor gjatë kohës së pandemisë

Бранко Прља

25.10.21

Branko Prlja Kjo është arsyeja pse ne duhet të përqafojmë teknologjinë, në vend që të kemi frikë prej saj, kurse lojërat janë pjesë e atij procesi. Natyrisht, kur bëhet fjalë për të rinjtë, kërkohet monitorim i kujdesshëm, organizim i kohës, ndarje...

Pushteti dhe qytetarët në Mal të Zi: Të shurdhër ndaj paralajmërimeve, masave dhe përgjegjësisë

Андреа Перишиќ

22.10.21

Andrea Jeliç Vendimet e marra nga qeveria e mëparshme ishin, siç doli, të këqija. Përgjegjësia e qeverisë së re ilustrohet më së miri nga fakti se përfaqësuesit e saj nuk kujdesen për rekomandimet që bëjnë vetë. Si zakonisht, më së shumti vuajnë...

Rruga e Serbisë drejt imunitetit kolektiv: Kush mbijeton do të dëshmojë

Денис Колунџија

15.10.21

Denis Kolunxhija Entuziazmi në muajt e parë të këtij viti lidhur me vaksinimin masiv në Serbi ishte i tillë saqë në muajin mars, Serbia ishte madje e para ndër vendet evropiane për sa i përket numrit të atyre që morën dozën e dytë për milion banorë....

Gaz lotsjellës në vend të vaksinave

Билјана Жикиќ

13.10.21

Biljana Zhikiç Me vetëm 48% të popullsisë së vaksinuar, gabimeve të papranueshme të grupit të ekspettëve për Covid-19 dhe protestave masive kundër vaksinimit, është e qartë se fushata e vaksinimit në Slloveni ishte jashtëzakonisht e pasuksesshme. Në...