Histori nga rajoni

Pse fundi i pandemisë po vjen më ngadalë në Maqedoni?

Харис Бабачиќ

06.10.21

Dr. Haris Babaçiç Në fillim të pandemisë, ne vlerësuam se ndoshta do të zgjasë për dy vjet. Një vit e shtatë muaj më vonë, sot pyes veten nëse do të jetë kështu me Maqedoninë. Jo për shkak të mungesës së mekanizmave dhe mjeteve për të arritur...

Përtej teorive të konspiracionit: Si keqmenaxhimi ndikoi procesin e vaksinimit në Shqipëri

Барбара Хала

04.10.21

Barbara Halla Dhe ndërsa qershori dukej si momenti kur Shqipëria kishte marrë kthesën, me normat e infeksionit që ranë në numra njëshifrorë, deri në fund të korrikut (pasi një numër rekord vizitorësh kishin hyrë në Shqipëri, duke tejkaluar numrat para...

Panik për mungesë vaksinash, por kur mbërritën kishte plot „për t’u hedhur“

Младен Обреновиќ

01.10.21

Mladen Obrenoviç Marrë parasyh mosbesimin e konsiderueshëm dhe ndikimin e fortë të kundërshtarëve të vaksinimit, por edhe me faktin se Bosnja dhe Hercegovina është mjaft vonë me imunizimin masiv në raport me fqinjësinë, dhe në raport me botën,...

Lufta kundër dizinformatave dhe lajmeve të rreme është një zgjedhje “të jemi apo të mos jemi”!

Теофил Блажевски

16.07.21

Teofil Blazhevski Lufta kundër lajmeve të rreme dhe dizinformimit është shumë më e vështirë se të gjitha masat dhe aktivitetet e ndërmarra ndërkombëtarisht dhe të miratuara ose të zbatuara në vend. Është një proces kompleks në të cilin as media, as...

“Raki, hudhër dhe limon”: Si lajmet e rreme rrezikuan jetën e njerëzve në Shqipëri

Нертила Махо

09.07.21

Nertila Maho Problemi i vërtetë ishin qëndrimet joshkencore dhe të pabazuara që filluan të qarkullonin në shumicën e faqeve të internetit në muajt e parë të pandemisë. Mund të gjesh lehtësisht “lajme të rreme” se si COVID-19 mund të...

Kush dhe si gënjeu për Kovid-19 në Serbi?

Иван Суботиќ

07.07.21

Ivan Subotiç Në një moment, në media mund të lexohej se Tylol Hot (një pluhur me paracetamol që trajton ftohjet) në kombinim me rakinë shëron Kovid-19, megjithëse kombinimi i alkoolit dhe paracetamolit është i rrezikshëm për shkak të rritjes së...

P(l)andemija

Ивор Фука

02.07.21

Ivor Fuka Është e qartë, ngado që të kthehemi, me lajmet e rreme, dizinformatat dhe teoritë konspirative, ne do të luftojmë për një kohë të gjatë. Dhe a kemi përmendur tashmë që politikanët janë ndër shpërndarësit më të mëdhenj të...

Lajmet e rreme dhe konfuzioni në kohë pandemie në Kosovë

Виолета Зефи

30.06.21

Violeta Zefi Teoritë e konspiracionit dhe lajmet e rreme shpërndaheshin më shpejt se vetë virusi. Ato nuk njihnin kufij, moshë, gjini apo edhe kombësi. Që nga shfaqja për herë të parë e virusit Kovid-19 në Kinë, një ndër efektet e drejtpërdrejta ishte...

Faktet alternative dhe teoritë e konsiparcionit në kohën e pandemisë

Вук Вучетиќ

25.06.21

Vuk Vuçetiç Të gjitha teoritë e konspiracionit kanë premisa shumë të thjeshta mbi të cilat funksionojnë. Në themel të çdo teorie konspirative është ndarja e botës në të mirë dhe të keqe. Është e vështirë t’i përgënjeshtrosh, sepse kushdo...

Të fundit në Ballkan: Rruga e vështirë e Kosovës për të siguruar vaksina

Арбер Фетаху (Arber Fetahu)

19.04.21

Arbër Fetahu Para disa javësh, pandemia shënoi përvjetorin e saj të parë. Kovid-19 vuri në pah problemet sistematike në sistemin shëndetësor dhe institucionet e tjera të Kosovës. Ndërsa numri i lartë i rasteve pozitive dhe rasteve të vdekjes u bënë...