Mjedisi

A do ta lejojmë botën të vazhdojë të digjet?

Стефан Митиќ

06.09.21

Stefan Mitiq Njerëzit janë krijesa të paqëndrueshme që shpesh duan të kapërcejnë tragjeditë nga të cilat kanë më shumë frikë. Ata e bëjnë këtë sepse nuk e ndjejnë mjerimin e të tjerëve si të tyren, sepse veprimet dhe fantazitë e tyre pengohen nga...

Edukimi mbi mjedisin është zgjidhja e vetme

Кирил Арсовски Пржо

18.08.21

Kiril Arsovski Przho Ata vetëm po përkeqësohen dhe nuk ka asnjë dyshim për këtë fakt. Por tani, në këtë debat të sapo krijuar për vlerat, pyetja nuk është nëse duhet të bëjmë diçka, por çfarë duhet të bëjmë tani? Dhe ndoshta, vetëm ndoshta,...

Maqedonia është e vogël për oreksin e madh të biznesit të minierave

Лилјана Поповска

14.07.21

Liljana Popovska Shteti gjithmonë duhet të niset nga ajo që është në interes të publikut, e kjo është sigurimi i një jete të shëndetshme dhe cilësore për qytetarët. Të gjitha veprimet dhe aktivitetet e tjera duhet të jenë në funksion të kësaj...

Tabula rasa apo tabula scripta: rasti i Shkupit

Минас Бакалчев

23.06.21

Minas Bakalçev Lakmia për të maksimizuar sipërfaqen për ndërtim ka kapërcyer “vijën e kuqe”. Qyteti ngadalë po e pret degën në të cilën është ulur. Padyshim, qytetet janë kompozime komplekse dhe kontradiktore, si në aspektet e ndryshme...

A kemi hequr dorë nga lufta për të shpëtuar hapësirat publike?

Марјан Вучковиќ

14.06.21

Marjan Vuçkoviq Përvetësimi i hapësirave publike, trotuareve, shëtitoreve, brigjeve, shesheve, nuk është një problem që ka lindur sot, por është një problem që zhagitet ndër vite, duke imponuar një ritëm dhe dinamikë të intensifikuar, i cili ka kaluar...

Ballkani Perëndimor në “luftën” kundër ndotjes së ajrit

Љупка Јаневска

08.03.21

Ljupka Janevska Zbatimi i përbashkët i masave prioritare dhe praktikave më të mira nga vendet e Ballkanit Perëndimor do të rezultonte me uljen graduale të ndotjes së ajrit në nivel ndërkombëtar, me atë që thithja e ajrit të pastër do të kalojë në...

Angazhimi global kundër ndryshimeve klimatike: Çka më tej?

Рејчел Галовеј

15.01.21

Rejçell Gallovej (Rachel Galloway) Ka kaluar një muaj që kur bota u takua në Samitin e Ambicies për Klimën që u mbajt më 12 dhjetor të vitit të kaluar nga Mbretëria e Bashkuar, Kombet e Bashkuara dhe Franca së bashku me partnerët tanë Italinë dhe Kilin....

Ri dedikimi i hapësirës publike: shans për cilësi më të mirë të jetës

Соња Стојадиновиќ

11.11.20

Sonja Stojadinoviq Modelet e funksionimit që kemi deri më tani janë treguar egoiste dhe të orientuara ekskluzivisht kah përfitimi i grupeve të vogla individësh. Është koha për ndryshim real. Modeli urban i Shkupit dhe qyteteve të tjera të mëdha maqedonase...

Qese plastike? Jo, faleminderit!

Бранко Прља

04.03.20

МК Branko Prlja Gjithnjë e më tepër shtete po e ndalojnë përdorimin e plastikës për një përdorim. Këtu bëjnë pjesë edhe qeset, në veçanti ato të hollat nën 30 mikronë, të cilat tek ne shpërndahen “me kilogramë” Ato nuk mund të përdoren...

Rrethrrotullimet janë zgjidhja për bllokimet e trafikut dhe ndotjen

Бранко Прља

19.02.20

МК Branko Përlja Rrethrrotullimet janë një zgjidhje e zgjuar urbane për të zvogëluar bllokimet e trafikut, më pak bllokime në udhëkryqe, më pak aksidente automobilistike, kursime në buxhetin e shtetit, ulje e konsumit të karburantit për shoferët, më...