fbpx

Mjedisi

A kemi hequr dorë nga lufta për të shpëtuar hapësirat publike?

Марјан Вучковиќ

14.06.21

Marjan Vuçkoviq Përvetësimi i hapësirave publike, trotuareve, shëtitoreve, brigjeve, shesheve, nuk është një problem që ka lindur sot, por është një problem që zhagitet ndër vite, duke imponuar një ritëm dhe dinamikë të intensifikuar, i cili ka kaluar...

Ballkani Perëndimor në “luftën” kundër ndotjes së ajrit

Љупка Јаневска

08.03.21

Ljupka Janevska Zbatimi i përbashkët i masave prioritare dhe praktikave më të mira nga vendet e Ballkanit Perëndimor do të rezultonte me uljen graduale të ndotjes së ajrit në nivel ndërkombëtar, me atë që thithja e ajrit të pastër do të kalojë në...

Angazhimi global kundër ndryshimeve klimatike: Çka më tej?

Рејчел Галовеј

15.01.21

Rejçell Gallovej (Rachel Galloway) Ka kaluar një muaj që kur bota u takua në Samitin e Ambicies për Klimën që u mbajt më 12 dhjetor të vitit të kaluar nga Mbretëria e Bashkuar, Kombet e Bashkuara dhe Franca së bashku me partnerët tanë Italinë dhe Kilin....

Ri dedikimi i hapësirës publike: shans për cilësi më të mirë të jetës

Соња Стојадиновиќ

11.11.20

Sonja Stojadinoviq Modelet e funksionimit që kemi deri më tani janë treguar egoiste dhe të orientuara ekskluzivisht kah përfitimi i grupeve të vogla individësh. Është koha për ndryshim real. Modeli urban i Shkupit dhe qyteteve të tjera të mëdha maqedonase...

Qese plastike? Jo, faleminderit!

Бранко Прља

04.03.20

МК Branko Prlja Gjithnjë e më tepër shtete po e ndalojnë përdorimin e plastikës për një përdorim. Këtu bëjnë pjesë edhe qeset, në veçanti ato të hollat nën 30 mikronë, të cilat tek ne shpërndahen “me kilogramë” Ato nuk mund të përdoren...

Rrethrrotullimet janë zgjidhja për bllokimet e trafikut dhe ndotjen

Бранко Прља

19.02.20

МК Branko Përlja Rrethrrotullimet janë një zgjidhje e zgjuar urbane për të zvogëluar bllokimet e trafikut, më pak bllokime në udhëkryqe, më pak aksidente automobilistike, kursime në buxhetin e shtetit, ulje e konsumit të karburantit për shoferët, më...

Qytetarët në luftë për ajër të pastër

Милош Будимир

07.02.20

МК  SR Millosh Budimir Derisa vendet tona nuk i përkushtohen plotësisht problemit me ndotjen e ajrit, na mbetet të ndërmarrim masa që varen vetëm nga ne dhe ndërgjegjes sonë për mjedisin në të cilin jetojmë. Qytetet e Gadishullit Ballkanik...

Çfarë është ekofashizmi dhe pse nuk duhet të lëshojë rrënjë

Иво Босилков

22.01.20

МК Ivo Bosilkov Një qasje internacionaliste, universale dhe solidare është mënyra e vetme për të kapërcyer krizën mjedisore dhe klimatike, në rajon dhe më gjerë. “E ardhmja nuk do të përbëhet nga betoni dhe çeliku, smogu dhe plastika, por nga...

Marketingu social – zgjidhje për sjelljen jo ekologjike të qytetarëve

Бесарт Лачи

18.11.19

МК Besart Laçi Marketingu social menjëherë do të kishte mundur në mënyrë efikase të kontribuojë në përpjekjet kundër sjelljes jo ekologjike në vendin tonë. Ndotja nuk meriton hyrje dhe sqarim të veçantë, por disa pasoja të këtij problemi janë...