fbpx

Blog

Gjuha dhe letërsia maqedonase – trashëgimi jetësore e Koneski-t

Sveto Toevski

22.03.21

Sveto Toevski Në një kohë kur mohohet ekzistenca e gjuhës dhe identitetit maqedonas, është thelbësore që reformat në Fakultetin Filologjik të kryhen në një mënyrë që të mundësojë dhe inkurajojë ruajtjen, e jo shuarjen e tyre. Në fund të muajit...

Sa i motivon shteti gjenitë e rinj?

Simona Tufegxhiq

01.03.21

Simona Tufegxhiq Të rinjtë po kërkojnë një jetë më të mirë jashtë vendit, pasi vijnë në përfundim se kompanitë private dhe organizatat e huaja u ofrojnë atyre mbështetje dhe i vlerësojnë më shumë sesa vendi i tyre. Në disa prej javëve të fundit,...

Fëmijët nuk duhet të jenë minj eksperimentalë të sistemit arsimor

Branko Përlja

27.01.21

Branko Prlja Ministria e Arsimit dhe Shkencës po paralajmëron reforma në sistemin arsimor. Sigurisht, reformat i presim me padurim, por në drejtim të ndryshimeve themelore, e jo vendimeve të nxituara, kopjimit të ideve të huaja dhe nxjerrjes së tyre nga...

Universitetet në Maqedoninë e Veriut dhe roli i tyre në krijimin e shoqërisë civile të qëndrueshme

Artan Limani

18.01.21

Artan Limani, Kesi L. Barnhard (Cassie L. Barnhardt), Xhef Lai (Jeff Lai) dhe Solomon Fenton-Miler (Solomon Fenton-Miller) Aktualisht, disa projekte ose iniciativa në Maqedoni përqendrohen në mënyrën se si universitetet i përgatisin studentët për përgjegjësi...

Larg është Finlanda

Branimir Jovanoviq

28.12.20

Branimir Jovanoviq Finlanda është larg prej nesh, por a duam të lëvizim fare në atë drejtim? Nëse është kështu, atëherë duhet të pranojmë se janë të nevojshme ndryshime në sistemin arsimor të Maqedonisë. Koncepti i propozuar për arsimin fillor...

Mësuesi digjital – një moment historik në jetën e të gjithë brezave

Tamara Qupeva

19.10.20

Tamara Qupeva Tashmë është e qartë se bota nuk do të jetë kurrë e njëjtë pas përfundimit të pandemisë dhe se pasojat do të krijojnë mundësi të reja arsimore. Kriza ka krijuar mundësi për të eksploruar mënyra alternative të arsimimit, përfshirë...

Problemet e mësimdhënies së kombinuar janë të shumta dhe shumica prej tyre janë të pazgjidhshme!

Branko Përlja

09.09.20

Branko Prlja Po, e respektoj arsimin dhe dua që fëmijët e mi të shkojnë në shkollë, por me çfarë kosto!? Muajt e fundit, në media janë bërë debate të shumta se si duhet të fillojë mësimi në vitin e ri shkollor. Prania fizike në shkolla shoqërohet me...

Post-Kovid shkolla, e ardhmja që po na ndodh tani!

Tamara Qupeva

14.08.20

Tamara Qupeva Post-Kovid shkolla është e ardhmja që po na ndodh tani. Vetëm për një çast ajo solli me vete sfidat më të mëdha me të cilat përballet njerëzimi në këtë shekull. Nuk ka një model unik për siguri dhe mësuarje të plotë, por ka arsye...

Universiteti në Maqedoni: Komunitet shkollarësh apo vetëm farsë?

Artan Limani

27.07.20

Artan Limani Per krejt në fund, neve na ngel që të shkëputemi nga e kaluara dhe të krijojmë politika arsimore progresive të cilat do të mundësojnë që me universitetet të udheheqin ata të cilët i njohin hulumtimet shkencore nga thelbi. Fjala universitet...

Edukata seksuale mund të zgjidhë problemet e nxënësve maqedonas

Luka Pavićević

03.02.20

МК Luka Pavikevik Duket se nxënësit nuk kanë të ndalur së befasuar opinionin maqedonas kohëve të fundit. Nga videot që tregojnë shkatërrimin e inventarit shkollor e deri tek shpërndarja e fotove në prag të pornografisë në grupe të mbyllura të...