fbpx

Блог

Инфлацијата ги уништува гнилите влади

Харолд Џејмс

08.12.23

Историски гледано, инфлацијата честопати имаше функција на тоа да биде лакмусов тест за демократските и авторитарните влади, бидејќи таа значи...

Ќе „паднат“ ли функционерските плати?

Соња Крамарска

30.10.23

Министерот Бујар Османи порача дека нему му е важна платата бидејќи тој живее само од...

Црна Гора: Стоп за инфлацијата на доброволна основа

Зоран Радуловиќ

25.10.23

Владата се фали со највисок раст на БДП во Европа, криејќи дека најзаслужни за тоа се несреќниците кои доаѓаат од истокот на Европа, а не нејзината...

„Малдиви во Европа“ тоне во валутна криза

Алис Тејлор

13.10.23

Ова лето вредноста на еврото се намали на историски најниско ниво во однос на националната валута, лек, што претставува голем проблем за...

Македонските граѓани во сендвич меѓу сиромаштијата и владината пропаганда

Соња Крамарска

25.09.23

Изјавата на вицепремиерот Битиќи го потврди она што сите го знаеме а тоа е дека ако цените во ЕУ и другите земји галопираат, во Македонија...

Зајакнување на климатските заложби таму каде што е најпотребно

Раниа Ал-Машат

Ерик Берглоф

21.07.23

Со оглед на стремежот за воспоставување на државни капацитети кои се потребни за да се постигнат нето-нула емисии до 2050 година, земјите во развој...

Кинеските инвестиции на Балканот: Неопходни, но и сомнителни

Соња Стојадиновиќ

12.07.23

Инсистирањето на мешање на политичките и финансиските услови за добивање на кредити од ЕУ за инфраструктурни проекти, придонесува во...

Парите го вртат светот – но успехот доаѓа преку развој

Џефри Д. Сакс

07.06.23

Парите би требало да се движат од богатите кон сиромашните земји. Како што земјите со пазари во развој ќе стануваат побогати, профитот и каматата...

Паметно справување со инфлациските шокови

Стефан Вељановски

17.05.23

Во последно време, Македонија се соочува со поголем број на економски предизвици. И покрај тоа, постојат решенија кои можат да придонесат кон...

Културата како стожер на позитивните општествени промени

Лидија Топузовска

26.04.23

Проектите и програмите за културен развој генерираат нови работни места, ги подобруваат условите за живот, и ги јакнат...