fbpx

Блог

Битка на јазичните модели: Claude против GPT (и каква врска има тоа со македонскиот јазик?)

Бранко Прља

03.07.24

Овој напредок не е само академско достигнување. Тој има потенцијал да ги подобри алатките за автоматско преведување, создавање содржина и...

Слободните медиуми водат кон слободно општество

Весна Попоска

29.04.24

Во земја која до скоро беше окарактеризирана како хибриден режим, притисокот врз новинарите за жал не е новост. Но, од друга страна, факт е дека...

Како „дипфејкс“ може да предизвикаат политичка несигурност

Елени Стаматуку

17.04.24

Кога земјотресот со јачина од 7,8 степени ги погоди Турција и Сирија на 6 февруари 2022 година, грчката влада испрати спасувачки тимови на теренот,...

Вештачка интелигенција: Помеѓу информациите и дезинформациите

Фестим Ризанај

12.04.24

Во последниве години, ширењето на технологијата на вештачка интелигенција (ВИ) револуционизираше различни индустрии, вклучувајќи ги и...

Во отсуство на законско регулирање, ВИ технологиите претставуваат опасност

Андреа Перишиќ

29.03.24

Кон крајот на минатата година, тогашниот директор на Здравствениот дом во Подгорица, Данило Јокиќ, беше мета на измамници на Фејсбук, кои со помош...

Вештачката интелигенција и новинарството ‒ без фатализам, но и без восхит

Вања Велисављев

22.03.24

Трендот на развој и користење на сè понапредната вештачка интелигенција и на нејзините пософистицирани способности рапидно...

#Metoo моментот на грчките медиуми

Елени Стаматуку

11.03.24

Злоупотребата и малтретирањето на новинарките во грчките медиуми сè уште е табу тема за...

Шлаканица за грчките новинари

Елени Стаматуку

16.02.24

Грчки новинари и медиуми кои известуваа за скандалот со прислушувањето сведочеа на судското рочиште кое се одржа на 25...

Новинарството во Грција: два паралелни универзуми

Елени Стаматуку

18.12.23

Грчките медиуми се поларизирани. Во зависност од тоа какви се нивните врски со „власта“, тие избираат нецелосно да известуваат или воопшто да не...