fbpx

Блог

Што може да се очекува од новиот сојуз помеѓу Русија и Северна Кореја?

Јун Јанг-Кван

12.07.24

Новиот воен сојуз склучен помеѓу Русија и Северна Кореја предизвика подеднаква вознемиреност кај Кина и САД како и кај нивните сојузници во Азија,...

Евроинтеграција: Клучни уставни промени за македонскиот пат кон ЕУ

Љубица Караманди Попчевски

08.07.24

Во време кога фокусот на ЕУ се насочува кон Украина и Молдавија, не смееме да заостануваме. Ако не одиме напред, ќе одиме назад. Сеопфатни уставни...

Самитот за иднината

Џефри Д. Сакс

05.07.24

Наредните 25 години може да бидат период на мир, брз технолошки напредок, одржливост на животната средина и крај на сиромаштијата – доколку се...

Како Макрон ја турна нацијата во ризик

Светлана Јовановска

01.07.24

Се чини дека политичките партии, по шокот и во екстремно кус период, почнаа да сфаќаат дека екстремната десница е на само еден чекор од власта. И...

Урсула кон лево или Урсула кон десно?

Христијан Илиевски

26.06.24

На големо се шпекулира дека поддршката за втор мандат на чело на Комисијата, Урсула фон дер Лајен не ја бара само од досегашните традиционални...

Европа мора да се бори против наглиот подем на екстремната десница

Филип Легреин

24.06.24

Откако екстремната десница освои добри резултати на изборите за Европскиот парламент, главните партии се соочени со избор – или да седат со...

Како светот гледа на решението „две држави“ за Палестина и Израел

Мурат Алиу

17.06.24

Властите на Шпанија, Ирска и Норвешка на 28 мај објавија дека официјално ја признаваат државата...

Кој ќе го наследи Ебрахим Раиси?

Весна Попоска

14.06.24

Иранскиот претседател Ебрахим Раиси, кој се сметаше за потенцијален наследник на врховниот лидер, ајатолахот Али Хамнеи, загина кога неговиот...

Зошто Косово се врти кон зелените технологии

Фјола Цака (Fjollë Caka)

10.06.24

Косово произведува 88% од својата енергија благодарение на електраните Косово А и Косово Б, кои се меѓу најголемите загадувачи во...

Вештачката интелигенција под лупа: Дигиталниот екосистем, ЕУ, и Македонија

Андреј Дамески

10.06.24

Усогласеноста на македонското законодавство со неодамна донесените формални акти на Европската Унија кои се однесуваат на дигиталниот екосистем...