fbpx

Блог

Косовската економија: Растот на инфлацијата и ефикасноста на државниот одговор

Албиан Красниќи

15.11.23

Останува да се види дали Владата ја научила лекцијата и дали сознанијата од искуството ќе се одразат во претстојните политики и во законот за...

Ќе „паднат“ ли функционерските плати?

Соња Крамарска

30.10.23

Министерот Бујар Османи порача дека нему му е важна платата бидејќи тој живее само од...

Црна Гора: Стоп за инфлацијата на доброволна основа

Зоран Радуловиќ

25.10.23

Владата се фали со највисок раст на БДП во Европа, криејќи дека најзаслужни за тоа се несреќниците кои доаѓаат од истокот на Европа, а не нејзината...

„Малдиви во Европа“ тоне во валутна криза

Алис Тејлор

13.10.23

Ова лето вредноста на еврото се намали на историски најниско ниво во однос на националната валута, лек, што претставува голем проблем за...

Колашин и Мојковац: градови на можности се уништуваат од назадни просторни планови

Андреа Јелиќ

28.07.23

И Колашин и Мојковац ги краси природа со незамислива убавина. Тоа се малечки градови, на коишто околните планини Бјеласица и Сињајевина им пружаат...

Урбан пекол: Презирот кон зелени површини

Денис Колунџија

07.07.23

Тоа што во последните 50 години е забележан пораст на температурата за 0,5 степени годишно има минимално влијание врз оние кои го планираат развојот...

Гацко: Ако некое место е мало, не значи дека е и здраво

Миланка Ковачевиќ

05.07.23

За жителите на големите градови во регионот квалитетот на животот опаѓа. Намалувањето на зелените површини, дивоградбите, пренатрупаноста и...

Климатската отпорност на градовите во Косово

Фјола Цака (Fjollë Caka)

03.07.23

Справувајќи се со голем број кризи истовремено, градовите мора да посветат повеќе внимание на плановите за ублажување на катастрофите и одговор...

Зелените амбиции на Албанија – Од сè по нешто

Алис Тејлор

30.06.23

Иако напредокот флуктуира, дефинитивно има подобрувања во последните неколку...

Односот на граѓаните на Србија кон ЕУ во челуста на антизападните наративи

Денис Колунџија

03.05.23

Доколку денес се одржи референдум за влез на Србија во ЕУ, 43 отсто од граѓаните би одговориле со „да“, а 33 отсто би биле против. Четиринаесет години...