fbpx

Блог

Жените се клучот за решавање на демографските проблеми во Источна Европа (но не од причината што прва ви доаѓа на ум)

Флоренс Бауер

11.07.23

Кога жените би раѓале повеќе деца, според широко распространето гледиште, тогаш не би морале толку да се грижиме за демографските...

„Новото нормално“ е одамна секојдневие за илјадници наши сограѓани

Андреј Павловски (Andrej Pavlovski)

16.12.20

Андреј Павловски Во ова лудо (не)време на пандемија и изолација, имаме шанса да сториме нешто за оние кои цел живот се во секаква изолација....

Пандемиски откази и правото на паричен надоместок во случај на невработеност

Вилдан Дрпљанин

02.12.20

Вилдан Дрпљанин За многу луѓе останувањето без работа значи губење на единствениот приход за задоволување на своите и основните потреби на...

Борба со непознатото: КOBИД-19 и децата со нетипичен развој

Зоран Кардула

10.06.20

ALB Зоран Кардула Мерките за спречување на пандемијата ја променија и дневната рутина на децата со нетипичен развој. За мојата ќерка тоа значеше...

Трудот и потта се наши, парите и капиталот се на 900 луѓе во државава

Вилдан Дрпљанин

06.05.20

Вилдан Дрпљанин Здравствената криза предизвикана од коронавирусот е најдобар показател за вредноста и значењето на работниците во едно...

Се води војна со зборови над телата на жените

23.10.19

Катја Ајверсен (Katja Iversen) Оваа година, Генералното собрание на Обединетите нации ќе одржи состанок на високо ниво, со цел да се потврди заложбата на...

Како технологијата да работи во полза на работниците

05.10.19

Шамина Синг (Shamina Singh) Глобално земено, Глобалниот институт Мекинзи проценува дека до 2030 година, до 375 милиони работници (14 проценти од работната...

Работниците во Македонија се безбедни само на хартија

Вилдан Дрпљанин

30.09.19

ALB Вилдан Дрпљанин Работниците, како последни во оваа хиерархиска пирамида на моќ, се најслабата алка во надзорниот процес. Нивната слаба...

Ставање крај на сексуалното насилство за време на војни

Јулијан Вухерпених и Анита Годес

12.01.19

Јулијан Вухерпених (Julian Wucherpfennig) и Анита Годес (Anita Gohdes) Силувањето е тактичка војна дизајнирана директно да им се наштети на цивилите. Некои примери...

Да се расте како ЛГБТИ

Лина Ќостарова Унковска

19.12.18

МК   ALB Лина Ќостарова Унковска Оставени во незнаење, децата и младите денес, во Македонија, го живеат својот живот како знаат и умеат,...