fbpx
 

д-р Катерина Колозова е виш научен советник и редовен професор на Институтот за општествени и хуманистички науки како и негова директорка. На Институтот, професор е по студии на политики (policy studies), политичка филозофија и родови студии. На Факултетот за медиуми и комуникации -Белград, Србија: Оддел за критички политички студии, професор е по современа политичка филозофија. Координатор е на бројни студии на политики на темата „илиберална демократија,“ „заробена држава“, слобода на медиумите и академските слободи. Автор е на повеќе меѓународни монографии од кои најцитирана е Cut of the Real: Subjectivity in Poststructuralist Philosophy издадена од Columbia University Press-NY, 2014.

Demokracia në vendet e fundit në kohën e pandemisë

МК  SR

Katerina Kolozova

Katerina Kolozova 200x250Për shkak të shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme dhe dhënies së fuqisë legjislative ekzekutivit, vendi duhej të hiqte dorë nga disa nene të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, dhe kështu e gjeti veten në shoqërinë e një grushti vendesh, të gjitha deri në një ose ish republika të RSFJ-së ose BRSS. E gjithë kjo flet për një inerci të ngulitur sistematikisht të iliberalizmit në vendin tonë: nëse në gjendje të jashtëzakonshme, të drejtat dhe liritë e njeriut konsiderohen një luks, demokracia si një formë e zbrazët pa të cilën edhe mundet, atëherë ky vend nuk ka lënë kurrë paradigmën e sundimit njëpartiak.

Повеќе
  72 Кликови
  0 Коментари

Демократија на задњем седишту у време пандемије

Катерина Колозова

Katerina Kolozova 200x250Због ситуације ванредног стања и доделе законодавне власти у рукама извршне власти, земља је морала да одступи од неколико чланова Европске конвенције о људским правима и тако се нашла у друштву неколицине земаља, од којих су сви до једне или бивше републике СФРЈ или СССР-а. Све то говори о систематски уклопљеној инерцији илиберализма у нашој земљи: ако се у ванредном стању људска права и слободе сматрају луксузом а демократија празна форма без које се не може, онда ова држава никада није напустила парадигму једнопартијске владавине.

Повеќе
  28 Кликови
  0 Коментари

Демократијата на задно седиште во време на пандемија

ALB  SR

Катерина Колозова

Katerina Kolozova 200x250Поради прогласената вонредна состојба и доделената законодавна моќ на извршната власт, земјата мораше да дерогира од повеќе членови на Европската конвенција на човековите права, и со тоа се најде во друштво на грст земји, сите до една или поранешни републики на СФРЈ или пак на СССР. Сево ова зборува за некаква системски вградена инерција на илиберализмот кај нас: ако во вонредна состојба, човековите права и слободи се сметаат за луксуз, демократијата за празна форма без која се може, тогаш оваа земја никогаш не излегла од парадигмата на еднопартиското владеење.

Повеќе
  2138 Кликови
  0 Коментари
  • Блогирај +

    Приклучете се кон тимот соработници и предложете тема или испратeте текст, со Ваша фотографија и куса биографија на info@iks.edu.mk.Повеќе

  • Насоки +

    Текстовите треба да имаат помеѓу 900 и 1300 зборови и да бидат напишани во куси пасуси, во разбирлив и неформален стил. Повеќе

  • Преземи +

    Содржината на блогот е слободна за споделување и читателите можат да оставаат разумни и конструктивни коментари на блоговите. Повеќе

  • 1

Следете не