Блог

Како COVID-19 влијае на приватноста на граѓаните

Лилјана Пецова-Илиеска

23.03.20

ENG Лилјана Пецова – Илиеска Неопходно е да се прави баланс помеѓу безбедноста и заштитата на јавното здравје и правото на приватност на граѓаните,...

Гласно ехо за самоизолација и солидарност во регионот

21.03.20

Како регионот се справува со корона вирусот? Во Словенија се стравува од прелевање на ситуацијата од Италија, Хрватите брзо се адаптираа со онлајн...

Три клучни прашања во врска со COVID-19

Том Фрајден

20.03.20

Том Фрајден (Tom Frieden) Специјалистите по јавно здравје во Соединетите Држави и во светот мора пред сѐ да се фокусираат на прибирање повеќе информации...

Како појавата на COVID-19 вирусот ќе се одрази на меѓународната соработка

Кемал Дервиш и Себастијан Штраус

16.03.20

Кемал Дервиш и Себастијан Штраус Се забележува појавата на јасна паралела помеѓу растечката пандемија на корона вирусот и климатските промени....

Стрес тест за системите за јавно здравје

Џим О’Нил

13.03.20

Џим О’Нил (Jim O’Neill) Сега, кога коронавирусот се рашири на глобално ниво, сведоци сме на намалување на активностите на пазарите и забележуваме како...

Конспиративните теории за коронавирусот

Ѓорѓи Спасов

09.03.20

Ѓорѓи Спасов Лажните вести во врска со вакви појави можат да ги остават земјите неподготвени за одбрана од ваква опасност и да ги изложат...

Кога Кина ќе кивне

Стивен С. Роуч

06.03.20

Стивен С. Роуч (Stephen S. Roach) Епидемијата на вирусот COVID-19 се случи во време на период на економска ранливост која е многу поголема од онаа во 2003 година,...

Дали Корона вирусот ќе предизвика значителен застој на растот на Кина?

Шанг -Јин Веи

01.02.20

Шанг-Јин Веи (Shang-Jin Wei) Некои стравуваат дека периодот во кој се рашири корона вирусот во Кина, на почетокот на еднонеделната новогодишна прослава...