fbpx

Блог

Епидемијата на корупција во Македонија

Мурат Алиу

17.01.24

Во литературата има многу дефиниции на корупцијата. Така, според Светска банка, корупцијата се дефинира како злоупотреба на јавната власт за...

Решението за две држави во 21 век

Јошка Фишер

12.01.24

Терористичкиот напад на Хамас кој се случи на 7 октомври ги отфрли нашите сфаќања за тоа кои се условите за постигнување мир на Блискиот Исток а...

Нарушеното здравје на жртвите на родово базирано насилство

Катарина Ставриќ

10.01.24

Родово базираното насилство врз жени и девојчиња е една од најраспространетите повреди на човекови права што сериозно влијае на сите аспекти на...

Најважните случувања во 2023 година

Мајкл Џ. Боскин

29.12.23

Изминатава 2023 година ќе биде запаметена по големиот број на значајни економски, политички и технолошки...

Битка за критични и ретки минерални суровини: Зависност, политика и бизнис интереси

Соња Стојадиновиќ

29.12.23

На почетокот на декември, Европскиот парламент го одобри планот за имплементација на легислативата за критични и ретки минерални...

Дали Курти ќе ги победи политичките партии на Албанците во Македонија?

Сефер Тахири

28.12.23

Последните месеци, освен вестите за формирање на нови политички партии на Албанците, бројка која заедно со постоечките достигнала десет, во разни...

Дали е разнишано единството на Европа?

Јан -Вернер Милер

26.12.23

Одлуката на Европскиот совет да ги отвори пристапните преговори со Украина беше пречекано со големи...

Како Хамас политички го победува Израел

Светлана Јовановска

20.12.23

Несомнено е дека во урнатините на палестинските градови и села се раѓа нова генерација млади полни со омраза против колонизаторот и опресорот...

Новинарството во Грција: два паралелни универзуми

Елени Стаматуку

18.12.23

Грчките медиуми се поларизирани. Во зависност од тоа какви се нивните врски со „власта“, тие избираат нецелосно да известуваат или воопшто да не...

Украински маки на патот кон ЕУ, Унијата во паника

Мирче Адамчевски

13.12.23

Со соседи какви што ги има, со војната која се води на нејзина територија, Украина ќе има уште многу маки за да ја оствари десетгодишната цел....