Блог

Патот кон колективен имунитет во Србија: Кој преживее, ќе раскажува

Денис Колунџија

15.10.21

Денис Колунџија Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу...

Солзавец наместо вакцини

Билјана Жикиќ

12.10.21

Билјана Жикиќ Со само 48% вакцинирано население, недозволиви грешки на стручниот штаб за Ковид-19 и масовни протести против вакцинација, очигледно е...

Зошто крајот на пандемијата побавно доаѓа во Македонија?

Харис Бабачиќ

06.10.21

д-р Харис Бабачиќ На почетокот на пандемијата проценувавме дека најверојатно ќе трае две години. Година и седум месеци подоцна, се прашувам дали...

Настрана теориите на заговор – како лошото управување се одрази врз вакцинацијата во Албанија

Барбара Хала

04.10.21

Барбара Хала Во јуни се чинеше дека Албанија излезе од кризата а бројот на новозаразени се намали на едноцифрени бројки, но до крајот на јули...

Паника без вакцини, сега има и „за фрлање“

Младен Обреновиќ

01.10.21

Младен Обреновиќ Поради силното влијание на противниците на вакцинација, но и поради фактот дека Босна и Херцеговина многу доцнеше со масовната...

„Борците за слобода“ што ја загрозуваат демократијата во Словачка

Михаела Ружичкова

29.09.21

Михаела Ружичкова И покрај релативно добрата ситуација со пандемијата во Словачка, ова лето државата се соочи со интензивна антиваксерска и...

Ученици „од втор ред“: Онлајн настава со офлајн последици

Бранко Прља

20.09.21

Бранко Прља Кога веќе треба да се држи комбинирана настава, колку и да е комплицирана таа „равенка“, во неа не смее да се забораваат децата кои...

Пандемијата е пожар кој може да го изгасиме преку масовна вакцинација

Иван Дургутов

16.08.21

м-р Иван Дургутов Ретко кој можеше да очекува и претпостави дека обично, редовно соопштение кое се лиферува по секоја одржана владина седница може...

Зошто вакцинирањето треба да биде задолжително

Петер Сингер

13.08.21

Петер Сингер Кога пред речиси 50 години за првпат беа воведени задолжителните заштитни појаси во возилата, отпорот беше голем и значителен, но...

Во општество поделено околу вакцинацијата, правните дезинформации сеат страв од фашизам

Бојана Губерац (Bojana Guberac)

06.08.21

Бојана Губерац Ако пандемијата нѐ научи на нешто, тоа е дека во Хрватска како никогаш досега владее силна недоверба во системот и, што е уште...