Блог

Збогум Македонијо

Charles Garrett

06.07.18

Чарлс Гарет, поранешен амбасадор на Велика Британија во Македонија Јас заминувам. Вашата земја ја напуштам со чувство на длабока почит за тоа што...

Апел до Иванов да се откаже од неуставното џебно вето

Светомир Шкариќ

04.07.18

проф. д-р Светомир Шкариќ Указите за прогласување на законите што се повторно изгласани во Собранието треба да ги потпишеш. Тоа ти го налага...

Името, моралот и Шредингеровата мачка на Мицкоски

Кристијан Фидановски

02.07.18

Кристијан Фидановски Првата работоспособна генерација во Македонија по осамостојувањето, која во целост ја сноси вината за тридецениското...

Реинтеграција на Ромите повратници: вклучување на „непосакуваните“

Ангел Мојсовски

28.06.18

Ангел Мојсовски МВР ги има информациите колку Роми, т.н. лажни азиланти, се вратени, своеволно или присилно, но тие информации понатаму не се...

Смртните правни пречки поради кои т.н. Преспански договор е клинички мртов

Димитар Апасиев

26.06.18

доц. д-р Димитар Апасиев Процедуралните аспекти на потпишувањето и ратификувањето на т.н. Преспански договор се толку големи и суштествени што...

Нечовечноста на политиката за бегалци на Европа

Костас Георгиадес и Лука Букен

22.06.18

Костас Георгиадес (Costas Georgiades) и Лука Букен (Luca Bücken) Ова повеќе не е „бегалска криза“ ниту „криза за управување со бегалци“. Сега веќе е...

Помилувањата на претседателот Иванов се ништовни

Светомир Шкариќ

21.06.18

проф. д-р Светомир Шкариќ  Ако нешто е направено спротивно на законот, тогаш тоа што е направено е ништовно по силата на правото (ipso iure). А токму...

Институционална парализа на македонскиот систем: дали лидерските средби се решение?

Христина Рунчева Тасев

19.06.18

доц. д-р Христина Рунчева Тасев Откочувањето на политичките кризи со помош на форматот на лидерските средби не е најдобриот начин, но засега е...

Како да се надмине политиката на песимизам

Филипе Легрејн

14.06.18

Филипе Легрејн (Philippe Legrain) Храбрите лидери можат да успеат со порака за надеж, отвореност и инклузивност и со промовирање на визија за напредок...

Политичкото во педагошкото

Кирил Барбареев

11.06.18

доц. д-р Кирил Барбареев На две исклучителни прашања во изминатиот период – прашањата за јазикот и учебниците по историја, доминира политичкиот...