fbpx

Блог

Решението за две држави во 21 век

Јошка Фишер

12.01.24

Терористичкиот напад на Хамас кој се случи на 7 октомври ги отфрли нашите сфаќања за тоа кои се условите за постигнување мир на Блискиот Исток а...

Најважните случувања во 2023 година

Мајкл Џ. Боскин

29.12.23

Изминатава 2023 година ќе биде запаметена по големиот број на значајни економски, политички и технолошки...

Битка за критични и ретки минерални суровини: Зависност, политика и бизнис интереси

Соња Стојадиновиќ

29.12.23

На почетокот на декември, Европскиот парламент го одобри планот за имплементација на легислативата за критични и ретки минерални...

Дали Курти ќе ги победи политичките партии на Албанците во Македонија?

Сефер Тахири

28.12.23

Последните месеци, освен вестите за формирање на нови политички партии на Албанците, бројка која заедно со постоечките достигнала десет, во разни...

Дали е разнишано единството на Европа?

Јан -Вернер Милер

26.12.23

Одлуката на Европскиот совет да ги отвори пристапните преговори со Украина беше пречекано со големи...

Како Хамас политички го победува Израел

Светлана Јовановска

20.12.23

Несомнено е дека во урнатините на палестинските градови и села се раѓа нова генерација млади полни со омраза против колонизаторот и опресорот...

Украински маки на патот кон ЕУ, Унијата во паника

Мирче Адамчевски

13.12.23

Со соседи какви што ги има, со војната која се води на нејзина територија, Украина ќе има уште многу маки за да ја оствари десетгодишната цел....

Македонија – Вечно во чекалната на ЕУ

Христијан Илиевски

06.12.23

Македонија треба да се смета за феномен на европската политичка сцена како држава која е кандидат за членство во Европската Унија најдолг...

Спречување на нуклеарно уништување предизвикано од вештачката интелигенција

Мелиса Парк

22.11.23

Историјатот на нуклеарното оружје е преполн со примери кога за малку била избегната катастрофа, и тоа благодарение на човек кој избрал да му...

Нови партии на Албанците во земјата, гласачите на печалба!

Сефер Тахири

20.11.23

Демократскиот сојуз, Алтернатива и Беса се здружија во политичка коалиција под името Европски сојуз за промени. Заедничко на сите овие партии е...