fbpx

Блог

Онлајн судења – неопходност или јалова идеја?

Јасмин Калач

17.03.21

Јасмин Калач Дигитализацијата и онлајн судењата подразбира судовите, обвинителствата и другите надлежни органи, па и адвокатите да имаат...

Судовите во Хрватска бесрамно ги штитат злоставувачите – особено оние на позиции на моќ

Бојана Губерац (Bojana Guberac)

10.03.21

Бојана Губерац Случајот со Мара Томашевиќ, кој ги окупираше медиумите во последните години, живописно прикажува како хрватското правосудство, и...

„Јавна соба“ е кривично дело и битката мора да биде заедничка

Иван Дургутов

12.02.21

Иван Дургутов Скандалозното оживување на т.н. „Јавна соба“, покажа дека изминувањето на една година, освен пандемија и истек на 365 календарски...

Правото мора конечно да застане во одбрана на трансродовите лица

Биљана Гинова (Biljana Ginova) и Лила Милиќ (Lila Milikj)

25.01.21

Биљана Гинова, Лила Милиќ И покрај препораките од Европската комисија и Советот на Европа, но и обврската што произлегува од пресудата која...

Судовите не се главниот кривец за лошиот пристап до правдата

Петар Тодоровски

18.11.20

Текстот е учесник и добитник на второто место на конкурсот за најдобар блог „Имаш ли (по)добра идеја?“ организиран од Рес публика и ИКС. Петар...

Судовите немаат услови за работа во живо, а камоли онлајн

Јанаки Митровски

16.11.20

Јанаки Митровски Популистички и шминкерски мерки како онлајн судењата само ќе сторат штета на правата на граѓаните и обвинетите, како и штета по...

Уставот во судир со пандемијата

Светомир Шкариќ

04.11.20

Проф. д-р Светомир Шкариќ Владеењето на правото е под голем притисок. Наместо „поданици на правото“ стануваме заложници на пандемијата, осудени...

Долгот како привилегија во доба на корона

Златко Јакимовски

27.04.20

Златко Јакимовски Со двете уредби на Владата со кои се одлага извршувањето на доспеаните долгови на граѓаните на ниту еден начин не се помага,...

„Сè е во согласност со Уставот и законите“

Вилдан Дрпљанин

11.03.20

ALB Вилдан Дрпљанин Законската регулатива мора да стане достапна за работниците и да им понуди поедноставено и разбирливо информирање за правата и...

Зошто „свиркањето“ е клучно за денешниот свет

Бојан Перков

17.02.20

ALB  SR Бојан Перков Без оглед кој е мотивот за некој да излезе во јавноста со чувствителни информации и со тоа да „дувне во свирчето“, ако на...