fbpx

Блог

Колашин и Мојковац: градови на можности се уништуваат од назадни просторни планови

Андреа Перишиќ

28.07.23

И Колашин и Мојковац ги краси природа со незамислива убавина. Тоа се малечки градови, на коишто околните планини Бјеласица и Сињајевина им пружаат...

Урбан пекол: Презирот кон зелени површини

Денис Колунџија

07.07.23

Тоа што во последните 50 години е забележан пораст на температурата за 0,5 степени годишно има минимално влијание врз оние кои го планираат развојот...

Гацко: Ако некое место е мало, не значи дека е и здраво

Миланка Ковачевиќ

05.07.23

За жителите на големите градови во регионот квалитетот на животот опаѓа. Намалувањето на зелените површини, дивоградбите, пренатрупаноста и...

Климатската отпорност на градовите во Косово

Фјола Цака (Fjollë Caka)

03.07.23

Справувајќи се со голем број кризи истовремено, градовите мора да посветат повеќе внимание на плановите за ублажување на катастрофите и одговор...

Зелените амбиции на Албанија – Од сè по нешто

Алис Тејлор

30.06.23

Иако напредокот флуктуира, дефинитивно има подобрувања во последните неколку...

Односот на граѓаните на Србија кон ЕУ во челуста на антизападните наративи

Денис Колунџија

03.05.23

Доколку денес се одржи референдум за влез на Србија во ЕУ, 43 отсто од граѓаните би одговориле со „да“, а 33 отсто би биле против. Четиринаесет години...

Патот на Црна Гора до ЕУ е поплочен со дезинформации

Тамара Цупаќ

19.04.23

Црна Гора официјално ги започна преговорите со Европската Унија (ЕУ) на 29 јуни 2012 година и на тој пат, како и остатокот од Европа и светот, не беше и...

Македонија и ЕУ: Преговарачката рамка претесна за (дез)информациите

Соња Крамарска

12.04.23

Ова беше бездруго старт кој вети конфузија, неизвесност, политичка драма и безброј прашања дали Македонија се качи на европскиот воз или повторно...

Српските и руските дезинформации, закана за демократските процеси на Косово

Фитим Гаши

07.04.23

Несогласувањата меѓу државите од Западен Балкан за иницијативите како „Отворен Балкан“ и празнините создадени како резултат на неизвесноста на...

Албанците се уморни од празните ветувања на Брисел

Алис Тејлор

04.04.23

Зборовите како „посветеност“, „соработка“ и „стратешки приоритет“ може да се слушнат на секоја прес-конференција, изјава и јавна средба во...