fbpx

Блог

Ужас или надеж на COP27?

Ендру Стир

Кели Левин

09.11.22

Светските лидери кои овој месец се состанаа на Конференцијата на ОН за климатски промени не треба ниту да очајуваат, ниту радосно да изјавуваат...

Претпријатијата за водоснабдување во Северна Македонија: предизвици и подобрувања на перформансите

Алиса Амико

07.02.22

Само 15% од државата е покриена со пречистителни станици, додека поголемите градови ја испуштаат непречистената отпадна вода директно во животната...

Депонија Русино: Темпирана еколошка бомба

Љупка Јаневска

24.01.22

Љупка Јаневска Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го...

Зимата доаѓа, Скопје продолжува да се гуши

Сања Велкакова

13.12.21

Сања Велкакова Загаден воздух, нарушено здравје на граѓаните – добро познати поими со непознато решение.   Ако нешто можеме да предвидиме...

Градот има смисла само ако ги одразува потребите на своите граѓани!

Филип Клетников

07.12.21

Филип Клетников Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот...

Здружено до решенија за еколошките проблеми

Бранко Прља

26.11.21

Бранко Прља Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок – обновливите извори на...

Скопје мора да стане поотпорно на климатските промени

Стефан Митиќ

22.11.21

Текстот е победник на натпреварот за најдобар блог „Во каков град сакаш да живееш?“ организиран од Рес публика и ИКС. Стефан Митиќ Повеќето...

Паметно Скопје: Нова агенда за главниот град

Мартин Николовски

17.11.21

Текстот е објавен во рамки на конкурсот за најдобар блог „Во каков град сакаш да живееш?“ организиран од Рес публика и ИКС. Мартин Николовски...

Во земјата на сонцето има најмалку соларни панели

Филип Етмишовски

12.11.21

Текстот е објавен во рамки на конкурсот за најдобар блог „Во каков град сакаш да живееш?“ организиран од Рес публика и ИКС. Филип Етмишовски...

Ќе донесе ли нешто ново КОП26?

Кенет Рогоф

10.11.21

Кенет Рогоф (Kenneth Rogoff) Целта да се ограничи глобалното затоплување на 1,5° Целзиусови сè уште е достижна, иако изгледите се навистина мали, а патот до...