Блог

Колку се лични, личните податоци во Албанија

Јона Копренцка

28.03.22

Нема повеќе простор за имагинација или претпоставка, сега ја знаеме платата на комшијата, пријателот, братучедот, бившиот колега кој сега работи...

Која е целта на Западот во Украина?

Мајкл Игнатиев

25.03.22

Неуспехот на Русија да оствари брза победа над Украина го принуди Западот да размислува кои треба да бидат неговите цели во овој...

Европската унија треба што поскоро да ги отвори вратите за Балканот

Сабин  Селими

23.03.22

Најмоќниот надворешнополитички инструмент на ЕУ – нормативното влијание на членството - беше најдобрата алатка во...

Путин со тенкови и војници, ЕУ и САД со економски санкции – кој прв ќе попушти?

Иван Дургутов

21.03.22

Нема ама. Секоја случајност со дневно-политичките збиднувања на нашиот исток, (обидот за) добрососедските односи и блокадата на...

Терористичката држава на Путин да биде ставена на црната листа

Анастасиа Радина

19.03.22

Со оглед на тоа што руското масакрирање на украински цивили влегува во својата трета недела, најмалку што Западот може да направи е формално да го...

Додека беснее војна во Украина, граѓаните на Албанија се борат за живеачка

Алис Тејлор

18.03.22

Додека војната во Украина продолжува да беснее, за илјадници Албанци континуирана битка е прехранувањето на своите семејства и да ги платат...

„Нуклеарната“ порака на Русија кон остатокот од светот

Алфред Марлеку

16.03.22

Во една статија во 1993 година во списанието Форин Аферс (Foreign Affairs), Џон Мершајмер, професор на Универзитетот во Чикаго изнесе аргументи дека...

Хрватска: Најдобриот повторувач заробен во времето

Зорислав Антун Петровиќ

14.03.22

Не треба да се биде претерано оптимистичен бидејќи ниту еден пропис нема смисла доколку не се спроведува, а Хрватска во повеќе наврати покажа дека...

Само Кина може да ја запре Русија

Стивен С. Роуч

11.03.22

За време на собирот на Комунистичката партија и нејзиното советодавно тело во Пекинг овој месец, речиси и да не се спомнува војната во Украина -...

Руско-украинскиот конфликт низ призмата на меѓународното право: Водич за почетници

Весна Попоска

10.03.22

Оваа војна ќе ги зафати не само завојуваните страни, туку тектонски ќе ги помести економските и политичките односи на планетарно...