Блог

Пандемијата ги примора компаниите да иновираат

Сашка Тодоровска

19.08.20

Сашка Тодороска Дигитализацијата која беше тренд број еден во секоја индустрија, сега е единствен и неопходен начин за одржување континуитет на...

Дали КОВИД-19 ќе ѝ стави крај на готoвината?

Хауард Дејвис

14.08.20

Хауард Дејвис (Howard Davies) Информацијата дека коронавирусот може да се пренесe преку допир со готовина, дополнително ги мотивираше луѓето да се...

Јавната тајна за реотворањето на економијата

Ен О. Кругер

07.08.20

Ен О. Кругер (Anne O. Krueger) Областите кои ги олабавија инцијалните рестриктивни мерки против КОВИД-19, а сега имаат зголемени стапки на зараза сведочат...

Време е малата Македонија да влезе во светот на големите економии

Никола Поповски

22.07.20

Никола Поповски Македонија спаѓа во групата на земји со повисок среден доход – ЗВСД, и тоа не е разочарувачки, но далеку е од посакуваната...

Време е малата Македонија да влезе во светот на големите економии

Никола Поповски

22.07.20

Никола Поповски Македонија спаѓа во групата на земји со повисок среден доход – ЗВСД, и тоа не е разочарувачки, но далеку е од посакуваната...

Како компаниите да излезат од КОВИД-19 кризата посилни од претходно

Сергеј Зафироски

13.07.20

Сергеј Зафироски Секој може да биде менаџер во „добри денови“, но најчесто менаџерската работа не е за „добрите денови“ туку постојан баланс...

Џиновски скок за Европа?

Лукреција Рајхлин

08.06.20

Лукреција Рајхлин (Lucrezia Reichlin) Не може да се каже дека француско-германскиот предлог за фонд за закрепнување од КОВИД-19 е „Хамилтонски момент“,...

Национализација во време на КОВИД-19: логично решение за излез од кризата

Соња Стојадиновиќ

01.06.20

ALB Соња Стојадиновиќ Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна...

Во криза влегуваме брзо, а од неа излегуваме бавно

Никола Поповски

27.05.20

ALB Никола Поповски Доколку нешто радикално не се промени, не можеме да очекуваме дека нашата економија брзо ќе се нормализира и ќе излезе од...

Богатите, сиромашните и КОВИД-19

Бранимир Јовановиќ

20.05.20

ALB Бранимир Јовановиќ Секоја криза е шанса, а ковид-кризата е шанса каква уште долго нема да имаме. Шанса, да почнеме да градиме праведно, солидарно,...