Блог

Вирусот можеби забавува, но лажните вести и натаму се во полн ек

Виолета Зефи

30.06.21

Виолета Зефи Додека се фокусиравме на совладување на вирусот, го занемаривме влијанието на пандемијата врз нашето ментално здравје. Маката да се...

Професионални лажговци во време на пандемија

Вук Вучетиќ

25.06.21

Вук Вучетиќ Сите теории на заговор имаат многу едноставни премиси како основа за нивното функционирање. Во суштина, секоја теорија на заговор...

„Хејт Словени“ – Говорот на омраза на Балканот

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

31.05.21

Проф. Д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ Говорот на омраза е вообичаена појава во јавниот дискурс на овие простори. Грди зборови, инсинуации,...

Веб наследството како артефакт за идните генерации

д -р Ненад Живановски

21.04.21

д-р Ненад Живановски Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените...

Заборавете на фејк њуз, подгответе се за дипфејк!

д -р Ненад Живановски

24.08.20

д-р Ненад Живановски Дипфејкот, покрај тоа што претставува вовед во нов вид технолошка манипулација, тој е и веројатната идна замена за снимените...

Кои се ризиците од тоа што децата поминуваат повеќе време на социјалните мрежи?

Катарина Блажина Мукавец

12.08.20

Катарина Блажина Мукавец Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите...

Свиткување на кривата на лажни пандемиски вести

Филип Н. Хауард

31.07.20

Филип Н. Хауард (Philip N. Howard) Во 2016 година се оформи глобалната заедница на проверувачи на факти, чија задача е да се бори против лажни вести и...

Пандемијата покажа дека новинарите не знаат како да известуваат во кризни ситуации

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

29.05.20

ALB  SR проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ Она она што го нудат медиумите во времето на КОВИД-19 покажа колку тие не се подготвени за да...

Од иста ситуација не може да се продуцираат две вонредни состојби

Димитар Апасиев

23.04.20

Димитар Апасиев Претседателот на РМ – сосема противуставно, паушално и арбитрарно, донесе нова, т.е. втора деклараторна Одлука за утврдување на...

Како се уништува нашата приватност

Милица Чубриловиќ

21.04.20

Милица Чубриловиќ Дваесет и првиот век воведе повеќе можности за прибирање лични податоци, кои можеме да ги наречеме и нафта на денешното време, а...