fbpx

Блог

Максимален труд за минимална плата: Контроверзите и неуставноста на новите законски измени

Димитар Апасиев

21.11.17

доц. д-р Димитар Апасиев Измените во законот за минимална плата е трул компромис меѓу социјал-демократите и бизнис-лобито во Владата. Во измените,...

Породилно отсуство од 18 месеци може да ги дискриминира и мајките и татковците

Елена Игновска

16.11.17

доц. д-р Елена Игновска Предлогот за 18-месечно породилно отсуство во суштина е родово дискриминирачки кој евентуално би ги оддалечил жените од...

Нееднаквоста ја убива демократијата, а родовата нееднаквост посебно

проф. д-р Мирјана Најчевска

19.09.17

проф. д-р Мирјана Најчевска  Родовата нееднаквост не се сфаќа сериозно во Македонија. Тоа што законите немаат дискриминирачки норми се...

Да ги почитуваме различностите – пратениците нека бидат пример за сите граѓани

М-р Мирослав Драганов

07.09.17

м-р Мирослав Драганов Маргинализираните групи во остварувањето на нивните права и слободи не го загрозуваат мнозинството, па затоа ниту тоа не...

Придавање важност на „женската работа“

Барати Сарасивам (Bharati Sadasivam)

18.08.17

Барати Сарасивам (Bharati Sadasivam) Во текот на следните неколку месеци, 12-те илјади вработени во седиштето на „Епл“ во Купертино, Калифорнија ќе завршат...

Над 2000 Роми „фантоми“ во Македонија

Атиџе Селман

07.04.17

Атиџе Селман Според Министерството за труд и социјална политика, околу 500 Роми се правно невидливи, но невладините ромски организации тврдат дека...

Како да се надминат разликите во платите на мажите и жените

Иван В'чков

23.12.16

Иван В`чков Родовиот јаз во платите во Македонија, според податоците од 2014 година, е присутен во сите занимања, а најмногу во занаетчиските (32 отсто)...

Суштински наместо површни и популистички реформи за млади

Александра Филипова

04.10.16

Александра Филипова И покрај проектите за младите луѓе кои Владата ги презентираше оваа година, нивната состојба во државата и стандардот не се...

Кои се алтернативите на децата од улица?

Анета Шијакова

14.10.15

м-р Анета Шијакова, новинар Според податоците на Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ 18.500 деца во Македонија се исклучени од основно...