Блог

Како COVID-19 влијае на приватноста на граѓаните

Лилјана Пецова-Илиеска

23.03.20

ENG Лилјана Пецова – Илиеска Неопходно е да се прави баланс помеѓу безбедноста и заштитата на јавното здравје и правото на приватност на граѓаните,...

Три клучни прашања во врска со COVID-19

Том Фрајден

20.03.20

Том Фрајден (Tom Frieden) Специјалистите по јавно здравје во Соединетите Држави и во светот мора пред сѐ да се фокусираат на прибирање повеќе информации...

Како појавата на COVID-19 вирусот ќе се одрази на меѓународната соработка

Кемал Дервиш и Себастијан Штраус

16.03.20

Кемал Дервиш и Себастијан Штраус Се забележува појавата на јасна паралела помеѓу растечката пандемија на корона вирусот и климатските промени....

Стрес тест за системите за јавно здравје

Џим О’Нил

13.03.20

Џим О’Нил (Jim O’Neill) Сега, кога коронавирусот се рашири на глобално ниво, сведоци сме на намалување на активностите на пазарите и забележуваме како...

Конспиративните теории за коронавирусот

Ѓорѓи Спасов

09.03.20

Ѓорѓи Спасов Лажните вести во врска со вакви појави можат да ги остават земјите неподготвени за одбрана од ваква опасност и да ги изложат...

Кога Кина ќе кивне

Стивен С. Роуч

06.03.20

Стивен С. Роуч (Stephen S. Roach) Епидемијата на вирусот COVID-19 се случи во време на период на економска ранливост која е многу поголема од онаа во 2003 година,...

Дали Корона вирусот ќе предизвика значителен застој на растот на Кина?

Шанг -Јин Веи

01.02.20

Шанг-Јин Веи (Shang-Jin Wei) Некои стравуваат дека периодот во кој се рашири корона вирусот во Кина, на почетокот на еднонеделната новогодишна прослава...

Моќта на мотивациските практики во задржување на здравствениот кадар

Сашка Тодоровска

17.06.19

ALB м-р Сашка Тодоровска Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација. Македонија во моментов се движи во...

Брзата храна во Македонија: вкусна и крцкава или сериозно штетна по здравјето?

Кристијан Фидановски

14.12.18

МК   ALB Кристијан Фидановски Брзата храна и газираните пијалоци се водечки причинители на прекумерна телесна тежина, која пак значително го...

Тргање на превезот на мистерија од менструацијата

Кетрин Долан, Џули Хенеган и Габи Едлин

26.10.18

Кетрин Долан (Catherine Dolan), Џули Хенеган (Julie Hennegan) и Габи Едлин (Gabby Edlin) Тешкотиите со кои се справуваме со менструацијата може да влијаат врз...