Блог

TEST Додека цените растат, животниот стандард пропаѓа

Ана Крстиноска

Алиса Амико

17.04.20

Светски трендови на поскапувања ќе има и понатаму, но колкави ќе бидат, најмногу зависи од државата и од тоа, какви одлуки ќе се донесе. Последните...

„Невидливите“ во пандемијата

Тим Диксон и Матиè Лефевр

28.03.20

Тим Диксон (Tim Dixon) и Матиè Лефевр (Mathieu Lefèvre) Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско...

Поголема депресија?

Нуриел Рубини

25.03.20

Нуриел Рубини (Nouriel Roubini) Во време кога пандемијата на коронавирусот и понатаму е вон контрола, најдобар економски исход на кој би можеле да се...

Моќта  на вештачката интелигенција на пазарите во развој

Франк -Јирген Рихтер

21.02.20

Франк-Јирген Рихтер (Frank-Jürgen Richter) Вештачката интелигенција се очекува да ѝ донесе на глобалната економија $15,7 трилиони до 2030 година, носејќи...

Глобална економија без заштитно перниче

Стивен С. Роуч

07.02.20

Стивен С. Роуч (Stephen S. Roach) Од 1990 до 2008 година, годишниот раст на светската трговија беше за цели 82% побрз од растот на светскиот БДП. Сега, пак, како...

Како да се спречи дигиталниот феудализам

Мариана Мацукато

24.01.20

Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato) Со користење на технологии што првично беа развиени од јавниот сектор, компаниите кои работат со дигитални платформи...

Доколку ги реализиравме јавните капитални инвестиции можеби ќе имавме и поголем економски раст

Весна Гарванлиева Андонова

23.12.19

ALB Весна Гарванлиева Андонова Нередовното реализирање на капиталните инвестиции ја става под прашање фискалната дисциплина на Владата. Јавните...

Ангеловска меѓу популизмот и храброста

Горан Теменугов

11.12.19

ALB Горан Теменугов Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната...

Силите на антиглобализација ја забавуваат светската економија

Никола Поповски

11.11.19

ALB Никола Поповски Силите на антиглобализацијата веќе стануваат доволно моќни да и зададат значаен удар на светската економија. Во случајот, на...

Зошто богатите градови се бунтуваат

02.11.19

ЏЕФРИ Д. САХС (JEFFREY D. SACHS) Бидејќи изгубиле контакт со ставот на јавноста, властите во Париз, Хонгконг и Сантијаго не успеаја да предвидат дека...