fbpx

Блог

Дали Корона вирусот ќе предизвика значителен застој на растот на Кина?

Шанг -Јин Веи

01.02.20

Шанг-Јин Веи (Shang-Jin Wei) Некои стравуваат дека периодот во кој се рашири корона вирусот во Кина, на почетокот на еднонеделната новогодишна прослава...

Моќта на мотивациските практики во задржување на здравствениот кадар

Сашка Тодоровска

17.06.19

ALB м-р Сашка Тодоровска Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација. Македонија во моментов се движи во...

Брзата храна во Македонија: вкусна и крцкава или сериозно штетна по здравјето?

Кристијан Фидановски

14.12.18

МК   ALB Кристијан Фидановски Брзата храна и газираните пијалоци се водечки причинители на прекумерна телесна тежина, која пак значително го...

Тргање на превезот на мистерија од менструацијата

Кетрин Долан, Џули Хенеган и Габи Едлин

26.10.18

Кетрин Долан (Catherine Dolan), Џули Хенеган (Julie Hennegan) и Габи Едлин (Gabby Edlin) Тешкотиите со кои се справуваме со менструацијата може да влијаат врз...

Како да се спасуваат жени и новороденчиња при породување

Кетрин Семрау и Атул Гаванде

03.08.18

Кетрин Семрау (K. Semrau) и Атул Гаванде (A. Gawande) За да се намали смртоноста кај родилки и новороденчиња, јасно е дека треба да се подобрат и зајакнат...

Етичноста на борбата против отпорност на лекови

Кристијан Мунте (Christian Munthe)

01.06.18

Кристијан Мунте (Christian Munthe) Кога луѓето неодговорно користат антибиотици за да се изборат со обична настинка, кога фармерите користат...

Како исхраната да ја вратиме на менито

Едуардо Нилсон

23.05.18

Едуардо Нилсон (Eduardo Nilson) Природната и суровата храна се заменува со фабрички подготвени оброци и со обработена храна. Овој тренд со кој храната...

Лекарите да престанат да дефинираат што е „нормално“ во контекст на сексуалните полови

Греам Рид

23.04.18

Греам Рид (Graeme Reid) Операциите направени кај повеќето интерсексуални новороденчиња е од козметички причини. Намерата не е да се добијат исправни...

СИДА, непреносливи болести и „организациската азбука“

Кент Бусе и Лорел Спрејг

22.12.17

Кент Бусе (Kent Buse) и Лорел Спрејг (Laurel Sprague) Непреносливите болести, како што се срцевите заболувања, удар, рак, дијабетес и хронични белодробни...

Правото на здравје е универзално

Мишел Сидибе и Даиниус Пурас

01.12.17

Мишел Сидибе (Michel Sidibé) и Даиниус Пурас (Dainius Puras) Премногу влади и натаму не успеваат да регулираат прашања поврзани со животната средина, им...