Блог

Во право ли се децата кои се гласноговорници за климатските проблеми?

Дарон Ацемоглу (Daron Acemoglu)

22.11.19

Дарон Ацемоглу (Daron Acemoglu) Младите активисти кои ги водат училишните штрајкови и масовните протести ширум светот многу ефективно го огласија...

Социјалниот маркетинг – решение за нееколошкото однесување на граѓаните

Бесарт Лачи

18.11.19

ALB Бесарт Лачи Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја....

Климатските политики на штета на сиромашните

26.10.19

БЈОРН ЛОМБОРГ (BJØRN LOMBORG) Постои голема опасност од трошење на оскудните ресурси на светот за климатски политики кои им наштетуваат наместо да им...

Заштитени морски подрачја во земјите на Западниот Балкан

25.09.19

  ALB   SRB Милица Кандиќ Воспоставувањето и ефикасното управување со заштитените морски подрачја обезбедува обновување на рибниот фонд,...

Баш сме Дивјаци!

Бранко Прља

02.09.19

ALB Бранко Прља За с. Долно Дивјаци, селскиот туризам и лошите навики на фрлање отпад насекаде. Крушево е познато по својата архитектура, култура,...

Како може Скопје да се приближи до Виена и успешно да рециклира ѓубре?

Соња Стојадиновиќ

08.05.19

ALB Соња Стојадиновиќ Виена, како некогашен царски град, сега главен град на Австрија, стана пример како се собира, рециклира, искористува па дури и...

Од еколошка држава до соништа за нафта

Наташа Ковачевиќ

22.03.19

ALB  CNR Наташа Ковачевиќ Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови...

Стратегијата за намалување на загадувањето – недопустливо поигрување со здравјето на граѓаните

Југослава Дуковска

10.12.18

МК   ALB Југослава Дуковска Владата се обидува со паушални мерки во наредниве две години да ја решава катастрофалната состојба во која се...

Проблемот со рудниците – проблем со доверба во државата

Југослава Дуковска

19.11.18

МК   ALB Југослава Дуковска Дали на олтарот на развојот (читај: профитот) ќе биде жртвуван цел еден регион и неговите потенцијали за...

Постои ли ефикасна судска заштита на правото на сопственост од аспект на урбанистичките планови?

Иван Колевски

09.11.18

МК   ALB Иван Колевски Уставните судии испитуваат дали чекорите на донесување урбанистички план што ги предвидува Законот за просторно и...