Блог

Идни предизвици поврзани со насилниот екстремизам во Западен Балкан

Леони Вругтман

15.02.19

ALB  SR м-р Леони Ракаџ (Leonie Rakaj)  Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на...

Уставните амандмани се политичко а не стручно дело

Светомир Шкариќ

12.02.19

 ALB проф. д-р Светомир Шкариќ Aвторите на Договорот од Преспа имаат современ пристап кон државјанството. Со такво сфаќање на државјанството,...

Безбедносни импликации од руското мешање во Република Македонија

м -р Тимурленк Чековиќ

11.02.19

ALB м-р Тимурленк Чековиќ Досега се говореше за отворено мешање на Русија во внатрешните работи на Република Македонија, но многу малку се укажуваше...

Кога родово сензитивниот јазик е применлив во македонскиот јазик?

д -р Ненад Живановски

09.02.19

ALB д-р Ненад Живановски „Граѓанки и граѓании сограѓанки и сограѓани“, може да се прочита во колумна, во која авторот овие зборови опсесивно ги...

Младите луѓе од Западен Балкан и нивната иднина

Ардита Вејсели

06.02.19

ALB Ардита Вејсели Западниот Балкан е познат како регион со турбулентна и историја вкрстена меѓу народите кои живееле во овие земји. Со векови,...

Политика водена од разузнавање или разузнавање водено од политика

Магдалена Лембовска

04.02.19

МК   ALB м-р Магдалена Лембовска Еден од клучните приоритети треба да биде раскинувањето на нездравата врска меѓу политичарите и...

Во одбрана на национализмот

Јаел Тамир

02.02.19

Јаел (Јули) Тамир – Yael (Yuli) Tamir Би било погрешно да се претпостави дека светот лишен од национализам автоматски би бил мирен и либерален. Напротив,...

Хрватските конзервативци во напад на абортусот

Лидија Пискер

01.02.19

МК   BS   ALB Лидија Пискер (Lidija Pisker)  Поради стравот од осуда од општеството и поради пречките во остварувањето на своите права во јавните...

Претпописна вистина

Благица Новковска (Blagica Novakovska)

30.01.19

МК   ALB доц. д-р Благица Новковска Реалното попишување на населението и домаќинствата во Република Македонија зависи од дефиницијата за...

Македонија помеѓу бриселскиот „камшик“ и сопствената (не)способност: дали воопшто сакаме своја држава?

Кристијан Фидановски

28.01.19

МК   ALB Кристијан Фидановски Додека довербата во домашните институции вртоглаво опаѓа, поддршката помеѓу граѓаните за членство во ЕУ...