fbpx

Блог

Големата борба на глобалистите и националистите (втор дел)

Радован Спиридонов

05.08.19

ALB Радован Спиридонов Отвореното општество е секогаш под напад од ретроградните струи и погубните екстремистички политики, така што само со...

Губењето на невиноста на Нов Зеланд

Рамеш Такур

03.08.19

Рамеш Такур (Ramesh Thakur) Не смееме да ги уништуваме нашите најценети вредности на слободата во потрагата по недостижна апсолутна безбедност. По...

Сите нации се модерни конструкти

д-р Љубица Спасковска

01.08.19

ALB д-р Љубица Спасковска Нашите бугарски колеги генерално го отфрлаат конструктивистичкиот пристап од теориите на национализмот и го застапуваат...

Големата борба на националистите и глобалистите (прв дел)

Радован Спиридонов

31.07.19

ALB Радован Спиридонов Слободната трговија и глобализираната економија се особено добри за корпорациите и за земјите во развој, но не и за...

Политичка и кривична одговорност на претседателот

Светомир Шкариќ

24.07.19

ALB проф. д-р Светомир Шкариќ Претседателот на Републиката има политичка и кривична одговорност за дејствијата што се предвидени во Уставот....

Рашковски пука во празно: Стратешките тужби за замолчување на јавноста се најомразени во Стразбур

Димитар Апасиев

22.07.19

ALB доц. д-р Димитар Апасиев Едно современо демократско општество се разликува од тоталитарното токму по тоа што јавната критика и т.н. јавно...

Протестите за замена наспроти протестите за промена

Здравко Савески

15.07.19

ALB Здравко Савески Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. И кога ќе се случат...

Како може миграцијата да служи во сечија полза?

д-р Шахидул Хак

13.07.19

д-р Шахидул Хак (Shahidul Haque) Според Одделот за економски и социјални прашања на ОН, повеќето мигранти имаат тенденција да се движат во рамките на...

Состојбата со трудот во државата: (не)вработеност

Вилдан Дрпљанин

08.07.19

ALB Вилдан Дрпљанин Невработеноста и работничките права имаат причинско-последична врска, односно теоријата вели дека колку е поголема стапката на...

Криза во политиката на проширување на ЕУ – како понатаму?

Ана Крстиноска

03.07.19

ALB м-р Ана Крстиноска Северна Македонија ќе остане уште долго, можеби не пред вратата, но во претсобјето на ЕУ како што е тоа случај со Црна Гора и...