fbpx

Блог

Наместо политички амбасадори, да испраќаме кариерни дипломати

Лазар Поп-Иванов

22.03.19

ALB Лазар Поп-Иванов Имајќи на ум дека македонската дипломатска мрежа е составена од релативно мал број (50) амбасади, оваа реалност ни отвора...

Кризата на претставеност носи закана од екстремна десница, но и можност за ново прогресивно движење

Иво Босилков

20.03.19

ALB м-р Иво Босилков Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би...

И нашата армија и полиција имаат потреба од капелани

м -р Тимурленк Чековиќ

18.03.19

ALB м-р Тимурленк Чековиќ Воените капелани постојат во сите земји кои се членки на НАТО, па и во Русија. Капеланите во САД имаат завршено високо...

Две причини зошто Гордана Силјановска-Давкова би била претседателка која следи, наместо претседателка која води

Кристијан Фидановски

18.03.19

ALB Кристијан Фидановски Двата главни столба на сите досегашни јавни настапи на Гордана Силјановска-Давкова – слепото следење на јавното мислење и...

Зошто сè уште е важна слободата на јавно собирање

Јан -Вернер Милер

16.03.19

Јан-Вернер Милер (Jan-Werner Mueller) Денес е општо познато дека многу демократии во светот се под притисок. Но, сè поголемите закани за едно особено важно...

Незамисливата иднина на демократијата во Југоисточна Европа

Сабин  Селими

15.03.19

ALB  SR  ENG Сабин Селими (Sabin Selimi) Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе...

Зошто ни е потребен нов закон за заштита од дискриминација

Билјана Котевска

11.03.19

ALB М-р Билјана Котевска Предлогот за нов Закон за спречување и заштита од дискриминација ги решава неусогласеностите на претходниот закон со...

Како жените полесно да ја дешифрираат „Шифрата за извоз“

Аранча Гонзалез

08.03.19

Аранча Гонзалез (Arancha González) Овозможувањето на целосно учество на жените во глобалната трговија не е само морално прашање. Тоа е и економски...

Може ли да дојде до промени во БиХ?

Боро Контиќ

08.03.19

ALB  BS Боро Контиќ Власта во БиХ не е целосно воспоставена, иако поминаа повеќе од пет месеци од изборите. Сепак, нешто е постигнато. Веднаш по...

Финансискиот систем во полза на климатските услови

Ма Џун и Каио Кох-Везер

02.03.19

Ма Џун (Ma Jun) и Каио Кох-Везер (Caio Koch-Weser) Светот треба да инвестира 2,4 билиони долари во чиста енергија секоја година, почнувајќи од сега до 2035, за да се...